Передплата 2024 «Добрий господар»

На лаві підсудних – «Християнська злагода» та «Надія»

Прокуратура завершила розслідування кримінальної справи щодо наймасштабнішої фінансової афери на теренах Західної України

10 вересня прокуратура Львівської області завершила розслідування та скерувала для розгляду до суду кримінальну справу стосовно членів злочинної організації, які ошукали тисячі громадян, діючи під “дахами” двох кредитних спілок — “Християнської злагоди” та “Надії”.

Першими діяльністю “Християнської злагоди” у 2007 році зацікавилися журналісти “Високого Замку”. Газета з’ясувала, що на кінець 2007 року активи цієї спілки перевищували 63 мільйони гривень. У грудні 2008 року, дізналася газета, Держфінпослуг позбавила “Християнську злагоду” ліцензій, проте спілка продовжувала активно діяти. Її спілчанами здебільшого ставали люди похилого віку, які “купилися” на патріотичне гасло “свій до свого по своє”. Використовуючи це гасло, шахраї у своїх рекламних публікаціях та телепередачах доводили, що банки належать іноземцям, які мріють ошукати український люд. Натомість “Християнська злагода”, доводили шахраї, використовуючи досвід кредитних спілок тридцятих років минулого століття, допоможе галичанам розвивати власний бізнес.

Кошти, які вкладали у “Злагоду” люди, керівництво спілки віддавало під кредити (під 30 відсотків) іншим комерційним структурам. При цьому не вимагаючи від них жодної застави. Тобто шахраї знали, що ці кошти в кредитну спілку ніколи не повернуться.

Після низки публікацій у “Високому Замку” діяльністю “Християнської злагоди” зацікавилися правоохоронці. Незабаром вони з’ясували, що ця ж група фінансових шахраїв започаткувала кредитну спілку “Надія”.

У квітні цього року набув сили вирок Галицького районного суду, яким до 12 років позбавлення волі засудили голову кредитної спілки “Християнська злагода” Тетяну Су­суловську. До великих строків ув’язнення були засуджені також її чоловік та помічниця. На суді було доведено, що ця трійця привласнила понад 18 мільйонів гривень спілчан.

Наразі настав час відповідати за шахрайства іншим членам цієї злочинної організації. “Під час слідства було встановлено, — повідомили у прес-службі прокуратури Львівської області, — що 25 членів злочинної організації, до якої входили керівники двох кредитних спілок, започаткували розгалужену мережу філій у західних областях України. Впродовж 2006-2010 років зловмисники привласнили залучені цими спілками кошти загальною сумою понад 169 мільйонів гривень”.

Наразі п’ятнадцять активних учасників злочинної організації перебувають під арештом. На їхні квартири, будинки, автомобілі, земельні ділянки загальною вартістю понад 10 мільйонів гривень накладено арешт.

Схожі новини