Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вищий адмінсуд не дозволив судитися з Януковичем

Вищий адміністративний суд України відмовився взяти до провадження позовну заяву голови ради Об’єднаної опозиції Арсенія Яценюка, який вимагав визнати протиправною діяльніcть президента Віктора Януковича. Свою відмову суд мотивував тим, що у позові «не викладені обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, і не пред’явлені докази на підтвердження цих обставин».

Позовну заяву Арсеній Яценюк і його соратник в Об’єднаній опозиції Олександр Турчинов принесли у ВАСУ у четвер, 6 вересня. Як додаток до неї у будівлю суду внесли десятки коробок з аркушами і підписами на них понад півмільйона українців. Своїми автографами вони стверджували, що чинний президент обманув їх і не виконує передвиборчих обіцянок. «Коли Янукович ішов на вибори, — заявив Яценюк, — то обіцяв дати достойну пенсію і не підвищувати пенсійний вік. Він порушив Конституцію і свої обіцянки, коли підписав пенсійну реформу. Він обіцяв підвищення заробітних плат і пенсій, та порушив Конституцію, коли підписав закон України про державний бюджет. Він обіцяв відновлення лікарень і шкіл, але закрив сотні шкіл, лікарень. Він захопив владу, і країна фактично знаходиться в економічному падінні. Ми вимагаємо від Вищого адміністративного суду України розглянути позов по суті і викликати президента Януковича до суду для дачі пояснень», — наголосив Арсеній Яценюк.

Прогнозована відмова ВАСУ розглянути цей позов не охолодила бажання опозиціонерів Януковича судитися з ним. «…Рано чи пізно цей процес буде завершено, — заявив Олександр Турчинов. — І він буде завершений імпічментом чинного президента, відновленням правосуддя, демократії і європейського спрямування нашої країни».