Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У ковчезі — тури й однороги...

  • 13.11.2014, 23:41
  • 1 098

Улюбленець галериста Павла Гудімова, львівський художник Володимир Костирко зобразив Галичину на полотні. Жіночу постать у короні і тозі “міфотворець Галичини” оточив туром, ведмедем, однорогом, круком та оленем — саме цих тварин найчастіше зображували на гербах галицьких міст.

галичина
галичина

«До мене звернувся Влодко Павлів і розповів про ініціативу “Європейської галицької асамблеї” створити проект, який би допоміг відродитись нашим містечкам і селам, — каже художник. — Оскільки проект має назву “Ковчег Галичина”, то на полотні зображені звірі-символи галицьких родів та герби знакових колись для Галичини містечок: Самбора, Немирова, Магерова, Язлівця. Сама Галичина тут виступає Ноєм, її обличчя — алюзія на статую Свободи, що розміщена на колишній Центральній ощадній касі у Львові. На голові у неї класична корона у вигляді променів зорі (згідно з готичною традицією, корону зображають у вигляді вінка). Полотно відносить нас у період галицької автономії часів Австро-Угорщини”.

“Прагнемо активізувати територіальні громади, молодіжні, бізнесові та професійні спільноти, — пояснює завдання проекту “Ковчег Галичина” Володимир Павлів — голова ГО “Європейська галицька асамблея”. — “Ковчег Галичина” — це поїздки по селах і містечках Львівщини, Тернопільщини, Франківщини з метою пошуку ефективних ідей щодо розвитку культури, енергозбереження, екологічних проектів. Ми допомагатимемо з їх реалізацією, з пошуком партнерів. Адже європейські зміни в країні можливі тільки за умови активізації суспільства”.

Схожі новини