Передплата 2024 «Добра кухня»

Курці в Україні платитимуть вдвічі більше: цигарки різко подорожчають

  • 29.07.2014, 19:01
  • 981

Уряд планує підвищити мінімальне акцизне податкове зобов'язання для сигарет без фільтра з чинних 127 грн. до 289,63 грн. за 1000 сигарет. Відповідно, середня ціна на сигарети без фільтра зросте з 5 до 9 гривень за пачку. Про це йдеться в законопроекті № 4309а, поданому Кабінетом Міністрів до парламенту, передає УНІАН.

"Даний законопроект містить два негативи. По-перше, це подальше зростання контрабанди сигарет в Україну. За даними компанії TNS, за минулий рік частка нелегального ринку сигарет в нашій країні склала майже 10% і продовжує зростати. Наприклад, дешеві російські сигарети «Донський тютюн» активно завозять в Україну (в т.ч. через зону АТО) і підпільно продають на ринках по всій країні. Різке подорожчання безфільтрових сигарет в Україні дасть додатковий прибуток російським контрабандистам" — прогнозує експерт Інституту законодавства Верховної Ради, професор Валерій Воротін.

" По-друге, основними споживами безфільтрових сигарет є соціально незахищені верстви населення. Передовсім пенсіонери. За розрахунками економістів, середньостатистичний пенсіонер на тютюнові вироби витрачає зараз до 14% своєї пенсії. Після подорожчання ця частка зросте до 26%. Поряд з різким підвищенням тарифів на комунальні послуги та збільшенням цін на продукти харчування, це може знизити рівень добробуту власне найбідніших верств населення" — застерігає В. Воротін. Експерти також вказують на непослідовність дій уряду в акцизній політиці. Зокрема, даний законопроект з'явився після того, як 24 липня міністр фінансів Олександр Шлапак заявив на засіданні Верховної Ради, що нещодавнє підвищення акцизів призвело до скорочення доходів держбюджету.

"Попереднє підвищення акцизу на пиво, алкоголь і тютюн закінчилося тим, що в цілому, в абсолютних цифрах, податки до державного бюджету скоротилися" — заявив міністр фінансів Олександр Шлапак. Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко пояснює це зниженням виробництва.

"У зв'язку зі зростанням акцизів, з початку року виробництво тютюнових виробів зменшилось десь на 15%, алкогольних напоїв — майже на 20%. Тобто, підвищуючи акцизи, ми не стільки наповнюємо бюджет, скільки насправді стримуємо виробництво" — вважає О. Охріменко. В Україні щорічно виробляється близько 10 млрд. сигарет без фільтра, що складає більше 16% ринку тютюнових виробів України. Нагадаємо, з 1 липня 2014 акцизи на алкоголь і тютюнові вироби зросли в середньому на 25%

Схожі новини