Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Можуть залишитись без зарплати

У Дрогобичі назріває черговий скандал

Це стало зрозуміло після того, як на недавній сесії районної ради депутати не проголосували за внесення до порядку денного питання про передачу на баланс Дрогобицької ОТГ низки об'єктів нерухомого майна, які після проведення адміністративно-територіальної реформи відійшли до новоствореного адміністративного центру. Раніше утримувалися за кошти районного бюджету, тепер же — Дрогобицької ОТГ, до складу якої, крім міста Котермака та Стебника, входять ще й 32 села.

Важко зрозуміти логіку поведінки депутатів районної ради: є ж закон України «Про місцеве самоврядування», в якому все чітко прописано та регламентовано. Одним із перших та обов’язкових кроків, без яких неможливе нормальне функціонування новостворених адміністративних одиниць — це прийом-передача закладів, юридичних осіб та розташованих на території громади приміщень у комунальну власність місцевої ради. Передача має відбутись добровільно або за зверненням місцевої ради.

У Дрогобичі добре про це знають. Тут, коли суто про села говорити, давним-давно все поздавали та поприймали. Але Дрогобицька ОТГ — це не тільки села. Йдеться про розташовані на території Дрогобича такі майнові об'єкти, як приміщення колишнього районного Народного дому та лікарні № 5, адмінбудівлі районної військової адміністрації та районної ради, а також гаражі для службових автомобілів посадовців району. На баланс новоствореної ОТГ вони ще не передані.

Чому? Що заважає довести справу до логічного завершення? На ці запитання у районній раді отримали обтічні відповіді. Сказали, що так депутати вирішили. Поки маємо війну — справа з передачею на баланс почекає. Із таким формулюванням питання не згідні у фінансовому управлінні Дрогобицької ОТГ. Тут вже нагадують та б’ють у дзвони. Якщо депутати районної ради не проголосують за передачу на баланс Дрогобицької ОТГ згаданих об'єктів — державний реєстратор не зможе внести їх до реєстру комунального майна Дрогобицької ОТГ. А якщо так — немає законних підстав виділяти кошти з бюджету ОТГ на їх утримування та фінансування. У випадку із Народним домом, до якого централізовано приписані усі працівники культури, бібліотек та Народних домів 32 сіл новоствореної громади, це означатиме ще й те, що усі працюючі залишаться без зарплатні. Наприклад, річний бюджет утримування Народного дому становить 24 млн грн. Виділяються кошти з «каси» Дрогобицької ОТГ.

Схожі новини