Передплата 2024 ВЗ

«Якщо стеження пов’язано з моєю професійною діяльністю, то я від держави ніяк не убезпечуся…»

Хто і для чого шпигував за журналістом Віталієм Портниковим

Віталій Портников. Фото Еспресо
Віталій Портников. Фото Еспресо

За одним із найбільш авторитетних українських журналістів Віталієм Портниковим стежать. Це стало зрозуміло після того, як у середу, 10 серпня, у його тимчасовому львівському помешканні знайшли сучасні підслуховуючі пристрої…

Новину повідомив народний депутат від «Європейської Солідарності» Микола Княжицький: «У Львові вдома журналіст Віталій Портников, який веде програми на „Еспресо“ і „Радіо Свобода“, знайшов підслуховуючий пристрій. Це диктофон з можливістю довго вести запис. Викликали поліцію. Приїхали швидко. Викликали СБУ. Не їдуть. Як депутат Верховної Ради прошу СБУ негайно приїхати і порушити справу. Ми ж не знаємо, хто і з якою метою встановив цей пристрій: наші служби, зарубіжні чи криміналітет…»

Згодом парламентарій повідомив, що на місце події приїхали і представники СБУ…

Прокоментувати те, що сталося, кореспондент «Високого Замку» попросив самого Віталія Портникова. Найперше ми запитали, з ким, з чим він пов’язує шпигунські «штучки», які знайшли у його квартирі…

— На це питання має відповісти Служба безпеки України, — каже журналіст. — Це її прямий обов’язок. СБУ вилучила пристрій, має віддати його на експертизу — тоді все буде так чи інакше зрозуміло.

— Чи є зацікавленість з боку СБУ у швидкому і об'єктивному розслідуванні, бо була інформація, що вони не поспішали до вас?

— Вони таки приїхали і все зробили за протоколом. А далі подивимося, як проходитиме слідство.

— Чи помічали ви раніше, у Києві чи у Львові, підвищену увагу до себе: машини з підозрілими типами, підозрілі звуки у телефоні?..

— Коли за людиною справді стежать, а не залякують її, то це ніхто ніколи не помічає. Коли за мною було демонстративне стеження у часи Януковича, ми це бачили. Якщо ж стеження професійне (за мною роками стежили у москві) — я цього ніколи не помічав. Тож коли ви помічаєте стеження, то це не стеження, а сигнал.

— Чи будете ви міняти стиль свого життя, щоб надалі вберегти себе від подібного інтересу?

— А як я маю міняти стиль свого життя? Що маю робити?

— Наприклад, поміняти квартиру. Найняти охоронця…

— Якщо стеження пов’язано з моєю професійною діяльністю, то я від держави ніяк не убезпечуся. Якщо ж це не пов’язано з моєю роботою, то держава має з’ясувати, з чим це пов’язано.

Схожі новини