Передплата 2024 ВЗ

Китай заявив про єдність з Тайванем

  • 10.08.2022, 17:15
  • 774

У Китаї опублікували бюлетень про неминучість воззʼєднання з Тайванем

Фото із відкритих джерел
Фото із відкритих джерел

Про це передає агентство Сіньхуа.

У бюлетень йдеться про неминучість «повного воззʼєднання батьківщини», яке «є загальним прагненням усіх китайських синів та дочок». Потенційне обʼєднання у Китаї вважають неминучою історичною закономірністю, яка ґрунтується на принципах творців сучасного Китаю.

У Пекіні наголосили, що «готові створити місце для мирного воззʼєднання», але не виключають силового сценарію захоплення острова, зазначивши, що «немирні засоби будуть вжиті як крайній захід у ситуації, коли не буде іншого вибору».

У «Білій книзі» також йдеться, що після входження до складу Китаю Тайвань зможе на тривалий час із високим ступенем автономії впровадити соціальну систему, відмінну від материкової.

Тайвань — це великий острів, відділений від материкового Китаю протокою. Про відділення від Китаю Тайвань заявив під час громадянської війни в регіоні в 1949 році. До 1971 року Тайвань був міжнародно визнаним представником Китаю в ООН. Потім більшість країн почала налагоджувати звʼязки з Пекіном і визнала його юрисдикцію над Тайванем. Зараз острівна держава підтримує дипломатичні відносини лише з 15 країнами, серед яких Маршаллові Острови, Тувалу, Беліз, Нікарагуа, а з європейських — тільки Ватикан.

У січні 2021 року США вирішили скасувати внутрішні обмеження на співпрацю з Тайванем. Китай вважає Тайвань своєю територією і натякає на ймовірне воєнне підкорення острова. Армія Тайваню самостійно протистояти китайській не зможе, тому тайванська влада сподівається на швидкий захист армії США. Проте участь американців негарантована.

Схожі новини