Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нові дерусифіковані вулиці у Дрогобичі

У Дрогобичі, де, починаючи із 1990 року, перейменовано понад 200 вулиць, процес відмови від залишених у спадок комуно-радянським режимом символів пришвидшується. Активну участь у цьому беруть жителі ОТГ

Тисячі людей у соцмережах, висловлюючи власне бачення, поспішають виказати власну позицію у всьому тому, що має стосунок до дерусифікації як адміністративного центру, так і всіх 32 сіл, які входять до складу Дрогобицької ОТГ.

Добре, що люди небайдужі. Що їм це болить. Але їхнє бачення не завжди збігається із тим, що, спираючись на історичні факти та логіку сьогоднішніх подій, пропонують науковці. Про це, як наголосив у розмові з репортером «ВЗ» міський голова Дрогобича Тарас Кучма, йтиметься на одній із наступних сесій міської ради. Відповідне подання для депутатів підготувала комісія з питань дерусифікації.

Визначившись з переліком вулиць, які в умовах теперішньої сатанинської війни росії проти українського народу потребують першочергового перейменування, члени комісії пішли далі - сформували список потенційних назв, які доцільно присвоїти цим вулицям.
Найперше депутатам найімовірніше запропонують перейменувати такі вулиці, як, наприклад, Перемоги, Юрія Гагаріна, Індустріальна …

Чи не в кожному селі збереглися подібні чужі «скрепи». Важко сказати якому із запропонованих варіантів з перейменувань віддадуть перевагу обранці ОТГ. Не виключено, що в Дрогобичі з’являться такі вулиці, як Краківська та Битомська: саме із цих двох польських міст-побратимів до міста Котермака надходить найбільше допомоги. Ціле море пропозицій надійшло щодо перейменувань на честь новітніх Героїв України. Їх так багато, що члени згаданої комісії, якій доручено виробити спільну, конструктивну платформу щодо зміни назв чергових 20 вулиць, закликають всіх, хто бере участь в обговоренні, до стриманості та толерантності.

Це особливо стосується тих випадків, коли йдеться про жителів ОТГ, які віддали власне життя, загинули у теперішній війні з рашистами. Всі вони, як стверджує Тарас Кучма, герої. Але рани ще свіжі. Потрібно розуміти, що у всіх полеглих залишились сім'ї та родини. Будь-яка непродумана згадка, особливо тоді, коли учасники обговорень вдаються до деталізацій, залишає свій слід, боляче ранить серця тих, хто втратив батька, чоловіка, сина чи доньку. Міський голова закликає взяти коротку паузу у всьому тому, що має стосунок до увічнення пам’яті загиблих героїв. Добре все обміркувати та прийняти найкраще рішення. Мине час, і, як запевнили нас у Дрогобицькій міській раді, про подвиг полеглих воїнів напишуть книги та складуть пісні. На їх честь спорудять пам’ятники. Наразі ж … Аби дерусифікація на території ОТГ рухалась максимально швидко та у заздалегідь визначеному форматі, громаді запропоновано взяти участь у електронних консультаціях, які проводяться згаданою комісію. Це зовсім інше, ніж «говорилки» у соцмережах. Під час консультацій можна підтримати одну із вже зареєстрованих пропозицій або ж запропонувати свій варіант. І зробити це відповідально та фахово — із наданням історичної довідки того, що «особи, чиїм іменем хочуть назвати вулицю, мають до неї безпосереднє відношення». І ще одне. Як вже тепер наголошують найбільш обізнані та далекоглядні учасники обговорень, не потрібно забувати й про «анульовані» московською владою назви та винищені пам’ятники з далекої, до рашистської доби Дрогобича. Дещо з того, що було та зберегло свої історичне значення, слід відродити.

Олексій Дорофтей

Схожі новини