Передплата 2024 «Добрий господар»

Відправ монети на фронт: благодійна акція "Смілива гривня"

  • 01.08.2022, 15:20
  • 1 130

Протягом наступних трьох місяців по всій Україні триватиме збір монет номіналами 10, 50 копійок та 1, 2, 5 і 10 гривень. Сума зібраних коштів буде перерахована на потреби ЗСУ

Банер НБУ
Банер НБУ

Значна кількість розмінних монет, зокрема монет номіналом 10 коп. (28,5% від загальної кількості монет в обігу) та 50 коп. (9,3% від загальної кількості) часто не використовується громадянами для готівкових розрахунків та лежить у скарбничках чи кишенях. Водночас ці кошти можуть допомогти українським захисникам боронити країну від російського загарбника.

«Вже п’ять місяців Україна мужньо протистоїть ворогу. До наближення перемоги долучається кожен із нас — хтось на фронті зі зброєю в руках, хтось в тилу, допомагаючи нашим воїнам. Акція „Смілива гривня“ — це гарна нагода зробити свій внесок у перемогу, навіть, якщо він становитиме лише 10 копійок. Пункти мобілізації монет працюватимуть із 1 серпня до 31 жовтня 2022 року у відділеннях уповноважених банків — Ощадбанку та ПУМБу. Здавайте монети в банки, а ми відправимо їх на фронт», — прокоментував заступник Голови Національного банку України Олексій Шабан.

З 1 серпня до 31 жовтня 2022 року кожен громадянин зможе долучитися до акції, зібрати монети і принести їх до відділень АТ «Ощадбанк» та АТ «ПУМБ» — не лише в Києві, але майже в усіх регіонах країни, де працюють ці банки, зважаючи на безпечні умови роботи. Можна також організувати колективний збір коштів серед громад певного району, житлового комплексу, на роботі або в інших спільнотах. Об’єднані зусилля українців здатні творити дива та допомагати українській армії долати ворога.

«Ощадбанк без вагань долучився до ініціативи Національного банку з проведення благодійної акції „Смілива гривня“ на підтримку Збройних Сил України. Ми маємо досвід проведення подібних масштабних заходів, як-от минулорічна акція „Монетки дітям“, коли школярі приносили до наших відділень монети номіналом 25 копійок для допомоги онкохворим дітям. Назва цьогорічної акції „Смілива гривня“ — дуже символічна. Сміливість стала для України й українців тією рисою, що наближає нашу перемогу у війні, і справа кожного наразі — зробити все для цього. Кожен внесок важливий», — зазначив заступник голови правління АТ «Ощадбанк» Антон Тютюн.

«ПУМБ долучився до акції „Смілива гривня“, бо сміливість допомагає нам вистояти у цій війні. Відсьогодні монети стають ще однією нашою спільною зброєю. Ми чекаємо на всіх бажаючих здати монети на потреби українських військових у відділеннях банку по всій країні. Актуальну карту працюючих відділень можна подивитися на нашому сайті. Невелику кількість монет можна розмістити в благодійній скриньці, інкасація скриньки проводитиметься в міру її наповнення протягом дня. Велику суму в монетах можна перерахувати без комісії через касу банку для подальшого її перерахування на спецрахунок НБУ. Ми разом — надійний тил для наших воїнів. Робіть свій внесок у перемогу!», — наголосив директор департаменту інкасації та грошового обігу ПУМБ Андрій Бодян.

Адреси відділень, у яких можна здати зібрані монети, а також детальні умови участі в акції зазначені на сайті «Смілива гривня».

Довідково:

Наразі в обігу перебуває понад 14 млрд монет на суму більше 5 млрд грн. Цікаво, що 5 млрд грн — це приблизно 70 сучасних безпілотників BAYRAKTAR, або 25 реактивних артилерійських систем залпового вогню HIMARS, або 50 танків Т-90, або 150 машин бойової піхоти.

Схожі новини