Передплата 2024 ВЗ

️ У США побудують універсальний випробувальний реактор

  • 01.08.2022, 03:29
  • 803

Міністерство енергетики США обрало ділянку на 2300 квадратних кілометри в штаті Айдахо для створення випробувального реактора (VTR) на швидких нейтронах

️ У США побудують універсальний випробувальний реактор
️ У США побудують універсальний випробувальний реактор

Конструкція VTR представлятиме собою реактор з натрієвим охолодженням потужністю 300 МВт. Тестовий реактор може допомогти створити нові ядерні реактори та зменшити використання викопного палива, яке призводить до глобального потепління.

Такі реактори називають швидкими. Їх перевага у швидких нейтронах, які мають вищий рівень енергії та пришвидшують тестування матеріалів, палива та інструментів, необхідних для створення нової хвилі запланованих комерційних ядерних реакторів.

Недоліком таких реакторів є те, що вони живляться плутонієм і більш важко охолоджуються контрольованим рідким натрієм. Плутоній також можна використовувати для виготовлення ядерної зброї, що підвищує ризики ядерного тероризму. Критики також вважають, що такі реактори виробляють відходи, навіть більш небезпечні та складніші для утилізації, ніж звичайні.

Міністерство енергетики сподівається запустити випробувальний реактор до кінця 2026 року. Наразі такі потужності для ядерних випробувань існують лише в рф, повідомили у відомстві.

Схожі новини