Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Торгівля людьми: злочинці полюють на людей, які перебувають у вразливому стані

  • 30.07.2022, 20:30
  • 840

Торгівля людьми — це не тільки викрадення людей, як можна собі уявляти, а й вербування, під час якого жертва може й не знати, що планують зловмисники

Торгівля людьми: злочинці полюють на людей, які перебувають у вразливому стані
Торгівля людьми: злочинці полюють на людей, які перебувають у вразливому стані

Військові дії на території України спричиняють масові переміщення населення, що є умовами, які можуть призвести до збільшення рівня торгівлі людьми через особливо уразливий стан осіб, вимушених покидати свої домівки. Окрім цього, через широкомасштабне вторгнення російської федерації в Україну українські сім’ї зіштовхнулись з небаченою раніше жорстокістю з боку агресора, насильницьким вивезенням людей, зокрема — дітей, за кордон, жорстоким поводженням. І це та реальність, якій зараз протидіє українське суспільство

Варто зазначити, що 19 липня 2022 року Держдепартамент США вніс росію у списки країн, що провадять політику або практику торгівлі людьми та примусової праці або чиї сили безпеки та підтримувані урядом збройні організації вербують чи використовують дітей як солдатів.

Від початку збройної агресії росії проти України Адміністрацією Держприкордонслужби спільно з представниками інших зацікавлених міністерств та відомств забезпечено опрацювання змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57. Зазначені зміни, в період дії на території України надзвичайного або воєнного стану, врегульовують питання виїзду за межі України, в т. ч. найбільш соціально незахищених категорій громадян.

Також щодо протидії торгівлі людьми активно працюють оперативно-розшукові підрозділи Держприкордонслужби у тісній взаємодії з іншими правоохоронними органами. У 2022 році прикордонники припинили функціонування 3 протиправних груп у складі 11 осіб. Затримано 1 організатора, судами винесено 4 обвинувальних вироки стосовно 4 осіб, з яких 2 особи отримали реальний строк ув’язнення. За інформацією ДПСУ розпочато 4 кримінальні провадження за ст. 149 ККУ «Торгівля людьми», попереджено вивезення за кордон 4 потенційних жертв торгівлі людьми.

Також прикордонники ведуть активну оперативну роботу з протидії іншим формам торгівлі людьми, зокрема пов’язаними з втягненням громадян України у злочинну діяльність за кордоном.

Пам’ятайте! Жертвою сучасних работорговців може стати кожен, особливо через війну в Україні, адже люди вимушені покидати свої домівки. І хоч українців за кордоном, окрім росії, зустрічають гостинно, та, на жаль, це не убезпечує їх від ризику потрапити до тенет торгівців людьми.

Сьогодні, у Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми, пропонуємо вам кілька правил, які допоможуть убезпечити вас від цієї біди.

Пресслужба ДПСУ

Схожі новини