Передплата 2024 ВЗ

Олександр Кубраков: українські порти готові до старту експорту продовольства

  • 29.07.2022, 18:47
  • 558

Сьогодні делегація Міністерства інфраструктури разом з Президентом України Володимиром Зеленським, послами G7, Туреччини, та представниками ООН проінспектували процес завантаження перших суден в межах підписаної в Стамбулі «зернової» ініціативи

Зокрема, в портах «Одеса» та «Чорноморськ» уже завантажені 17 суден, з яких 10 уже готові до відправлення.

«Вперше з 24 лютого у морських портах України відновлено роботу. Судна, які були завантажені зерном ще взимку, готові до виходу як тільки наші партнери, ООН та Туреччина погодять «зелений коридор» в напрямку Босфору.

Як наголосив Президент Володимир Зеленський — Україна зробила усе можливо, щоб експорт зерна розпочався якнайшвидше. Україна залишається гарантом світової продовольчої безпеки.

Я вдячний послам Великої Сімки, Європейській Делегації, Туреччині та ООН за спільну роботу, яка, сподіваюся, вже у найближчі дні принесе перші практичні результати. Ваша присутність сьогодні в Одесі дає надію українським фермерам, портовикам та усій морській галузі" - прокоментував Олександр Кубраков, Міністр інфраструктури України.

Експорт зерна розпочнеться з відправлення кількох кораблів, які були завантажені, але не змогли покинути порт через початок повномасштабного вторгнення росії.

Окрім цього, в рамках візиту Міністр провів нараду з Адміністрацією морських портів України. У фокусі — подальші кроки з розвитку портової інфраструктури та нарощування вантажоперевалки Дунайського портового кластеру.

Нагадаємо, 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний».

Схожі новини