Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ракета влучила у цех. Збитки - 4 мільйони доларів»

Розповів власник підприємства з виробництва велосипедів Микита Ткаченко, бізнес якого через війну переїхав у Хотин Чернівецької області

«Ракета влучила у цех. Збитки - 4 мільйони доларів»
«Ракета влучила у цех. Збитки - 4 мільйони доларів»

У містечку Хотин, що в Чернівецькій області, запрацювали два підприємства з Харкова, які релокувалися через війну. Одне з них — Velo Trade, що спеціалізується на виробництві велосипедів (продають в Україні та за кордоном). На релокованому підприємстві побувала журналістка «ВЗ».

Фото автора
Фото автора

«Втрати нашого підприємства від війни — 4 мільйони доларів… Рашистська ракета влучила в один з наших виробничих цехів, що був у Харкові, — розповів „ВЗ“ виконавчий директор Velo Trade Микита Ткаченко. — У цей цех вкладали десять років роботи, був новітнім. Від ракетного удару побито всі запчастини для велосипедів… Цех відновленню не підлягав… Вирішили релокуватися у безпечне місце. У Хотин перевозили обладнання залізницею, далі — фурами. У Хотині розмістилися у приміщенні колишнього підприємства з виробництва кришок для банок. Частина наших цехів не лише в Хотині, а й на Тернопільщині».

Міський голова Хотина Андрій Дранчук розповів, що орендна плата для релокованих зі сходу підприємств —
150−300 грн за метр квадратний. Є пільги для тих, хто бере на роботу переселенців, чи створює певну нових кількість робочих місць (в рамках державної програми). Частину підприємців зі сходу мають умови до виробничих приміщень, щоб створити там своє: площа, хороший стан, ремонт…

У Хотині створили облік комунальних приміщень, які роками не використовують, пропонують для бізнесу зі сходу. Наприклад, харківське підприємство з виробництва розеток та електротоварів облаштували у підвалі колишнього будинку культури.

Пан Микита розповів «ВЗ», що Велосипеди харківського виробництва коштують від 5 тисяч гривень, електровелосипед — 70 тисяч. Середня зарплата на підприємстві — 13 тисяч (для комірника), збірник велосипедів заробляє 17 тисяч.

Фото автора
Фото автора

«Тепер умови праці змінилися, ніж були до війни, — каже Микита Ткаченко. — У працівників зарплата погодинна і скорочений робочий день, зарплату через війну не знижували».

Схожі новини