Передплата 2024 ВЗ

Свобода народам – безпека Україні. Чому нам варто підтримувати національні рухи в рф?

  • 26.07.2022, 14:00
  • 537

У цьогорічній прокламації Тижня поневолених народів президент США Джо Байден, зокрема, віддав шану звитязі та самопожертві українців за нагадування світу про всезагальне прагнення до свободи. Головна мета – притягнення росії до відповідальності за жорстоку і неспровоковану війну проти народу України

Репресоване відродження

З приходом путінізму, кремль вдарив не по сусідах рф, а по національних суб’єктах федерації. Права республік сильно урізали, а положення ще першого федерального договору (1992) фактично розтоптані. Нацпартії — заборонені, посади президентів республік — скасовані, державні мови республік — фактично вилучені зі сфери освіти під прикриттям «добровільності» їхнього вивчення.

Невідомі та оббріхані

Кремлівській пропаганді вдалося загасити інтерес міжнародної спільноти до національних рухів, навішуючи на них ярлики вахабітів, терористів, націоналістів — частина активістів опинилася за ґратами, когось вбили чи покалічили «за нез’ясованих обставин», хтось емігрував.

«Гарматне м’ясо» з національних окраїн

Утилізуючи на війні молодих чоловіків з Кавказу і Забайкалля, путін вирішує стратегічне завдання на зменшення поліетнічності й згортання федералізму в росії етноцидом малих народів — серед лідерів путінської «утилізації» Чечня, Дагестан і Бурятія.

Вікно можливостей

Але якраз війна відкрила для народів «вікно можливостей», аби раз і назавжди розпрощатися з імперією — активісти башкирського, бурятського, інгерманландського, козачого, калмицького, татарського і ерзянського національних рухів об’єдналися у Лігу Вільних націй і тепер Київ мусить ще більше вкладатися в підтримку боротьби поневолених Кремлем народів.

Читайте більше у дайджесті на сайті Центру стратегічних комунікацій.

Схожі новини