Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вокзальні скульптури захистять від бомбардувань

Якщо від ворожих ракет постраждає якась із пам’яток міста Лева, є шанси, що реставрацію профінансує ЮНЕСКО

Вокзальні скульптури захистять від бомбардувань
Вокзальні скульптури захистять від бомбардувань

Скульптури на фасаді головного залізничного вокзалу Львова захистять від можливих бомбардувань. Спеціальні захисні конструкції фасаду профінансує нідерландська Фундація принца Клауса.

Будівля головного львівського двірця Львова — австрійська архітектура у стилі віденської сецесії, архітектор — львів’янин Владислав Садловський. Вокзал було відкрито 1904 року, на той час він був одним з найсучасніших у Європі.

Як розповіла «ВЗ» начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко, захисні щити на зовнішні скульптури вокзального фасаду почнуть встановлювати вже цього тижня. «Таке прохання надійшло до міста від керівництва „Львівської за­лізниці“, — каже Онищенко. — Окрім захисту фігур, на одній з будівель залізниці відновлять покрівлю. Дах зазнав пошкоджень під час одного з ракетних ударів по Львову. Вокзал потребує захисту, бо там є ризик ракетних ударів».

— Чи усі пам’ятки центру міста захищені від ракетних ударів?

— Не усі. Там, де було можливо встанови­ти щити, — ми це зробили за допомогою поля­ків. Найцінніші скульптури демонтували і ретель­но заховали. Деякі елементи декору мусять бути відкритими, не встановимо спеціальних «парасо­льок» на фасаді кожного історичного будинку.

У співпраці з фундацією ALIPH у Львові ство­рять 3D-моделі Вірменського ансамблю та ще трьох храмів — Преображенського, Іоана Золото­устого та дерев’яної церкви Пресвятої Трійці, що на Сихові. Це необхідно на випадок можливих ра­кетних загроз. Відреставрують п’ять унікальних вітражів — з храму Іоана Золотоустого та із житло­вого будинку на вул. Князя Романа, 34, оцифру­ють архів давніх архітектурних проєктів.

— Чи ЮНЕСКО допоможе Львову відновити пам’ятки, які можуть постраждати від росій­ських ракет?

— Оскільки центр Львова перебуває у захисно­му списку ЮНЕСКО, надіємося на їхню фінансо­ву допомогу. Бомбардування центру Львова озна­чатимуть, що росіяни нищать світову архітектурну спадщину — надбання усього людства… ЮНЕС­КО — небагата організація, але має кошти на від­новлення об’єктів спадщини, які зазнали руйну­вань внаслідок стихійних лих або війни. Нагадаю, свого часу ЮНЕСКО профінансувало відбудову пам’яток хорватського Дубровника.

От зараз рашисти сильно бомбардують Харків. Свого часу це місто подало заявку на включення у список ЮНЕСКО будівлі Держпрому. Але не всти­гли завершити процес… Якби об’єкт був вклю­чений у список ЮНЕСКО, можна було би проси­ти у цієї організації кошти на його відбудову. А так харків’яни вимагатимуть компенсацію у росії.

Фото з відкритих джерел

Схожі новини