Передплата 2024 «Добра кухня»

Зеленський звільнив роботодавців від обов’язку платити заробітну плату мобілізованим

  • 18.07.2022, 20:15
  • 2 590

Президент України Володимир Зеленський спростив звільнення працівників і скасував обов’язок роботодавців платити зарплату мобілізованим

Зеленський звільнив роботодавців від обов’язку платити заробітну плату мобілізованим
Зеленський звільнив роботодавців від обов’язку платити заробітну плату мобілізованим

Про це свідчать дані на сайті Верховної Ради.

Парламент ухвалив відповідний закон 1 липня. Під час його розгляду голова профільного Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, депутатка від фракції «Слуга народу» Галина Третьякова внесла поправку, яка звільняє роботодавців від необхідності виплачувати зарплату військовозобов'язаним, призваним на службу під час мобілізації.

Так, за призваними на службу під час мобілізації збережеться тільки місце роботи й посада.

Третякова вважає, що держава нині може в достатньо профінансувати роботу військовослужбовців.

За її даними, з проханням скасувати необхідність платити зарплати мобілізованим співробітникам зверталися багато роботодавців, зокрема — з будівельної сфери, де мобілізовані до ЗСУ від 20% до 60% робітників.

Також вказаний закон запроваджує додаткові підстави для звільнення працівника — неможливість забезпечувати працівникові умови праці, внаслідок того, що необхідні для виконання роботи зазначеним працівником виробничі, організаційні, технічні потужності, засоби виробництва або майно власника або уповноваженого ним органу знищені в результаті бойових дій, а також вводиться особлива процедура звільненення таких працівників.

Роботодавцю надається право на розірвання трудового договору з його ініціативи за відсутності працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці.

Закон також уточнює порядок призупинення дії трудового договору, оформлення відпусток, а також організацію кадрового діловодства та архівного зберігання кадрових документів у роботодавця тощо.

Фото із мережі

Схожі новини