Передплата 2024 «Добрий господар»

“Червона калина” стала монетою

За мотивами легендарної пісні “Ой, у лузі червона калина...” викарбувано пам’ятні монети номіналом 5 і 10 гривень. З понеділка, 18 липня, їх ввів у обіг Національний банк України

“Червона калина” стала монетою
“Червона калина” стала монетою

Як ідеться у повідомленні НБУ, нова серія пам’ятних монет «присвячена українській пісні, яка під час кривавої війни росії проти України стала новим символом незламності українського народу та об’єднала борців за свободу України в усьому світі».

Зображення на монетах показує довгий шлях боротьби українців за свою Незалежність. На аверсі бачимо захисників України різних поколінь: козака, січового стрільця, сучасного воїна Збройних сил України. Усі вони піднімають калину — опоетизований символ України, крона якої нагадує обриси кордонів нашої Батьківщини. На монеті півколом розміщено напис: «А ми тую червону калину підіймемо!».

Автором нової серії монет є Дмитро Кривонос. Реалізували його задум скульптори Святослав Іваненко та Володимир Атаманчук.

10-гривневі монети зі срібла викарбувано 5-тисячним тиражем, монет із нейзильберу номіналом 5 грн випустять в обіг 250 тисяч, частина з них матиме сувенірну упаковку.

14 липня Нацбанк випустив в обіг пам’ятну монету «Військово-морські сили Збройних сил України», а 11 липня — «В єдності — сила». До кінця місяця НБУ випустить пам’ятні монети «Сили спеціальних операцій Збройних сил України», «Єлизавета Ярославна».

Схожі новини