Передплата 2024 «Добра кухня»

Черговий крок до диктатури?

  • 18.07.2022, 10:53
  • 711

«Європейська Солідарність» вимагає звіту в парламенті від очільників СБУ та ОГПУ, як передбачено законом

Франція «Європейська Солідарність» вважає кадрові рішення щодо керівників Служби безпеки України та Офісу генерального прокурора черговим кроком до диктатури російського зразка і вимагає звіту І. Баканова та І. Венедіктової у парламенті, як це передбачено законом. Про це пише співголова фракції Ірина Геращенко.

«Наша фракція «Європейська Солідарність» єдина голосувала ПРОТИ призначення силового блоку нинішньої влади, усвідомлюючи, що вони базуються не на професійних якостях, а виключно на лояльності. А їх ключовим завданням було не верховенство права і безпека країни, а виконання «політичних доручень» проти опозиції.

Разом з тим, нічні недільні укази президента Зеленського про відсторонення своїх найближчих друзів і соратників з високих посад виглядають, на жаль, як черговий крок до диктатури і прямо суперечать законам і Конституції України. В ч. 2 статті 11 Закону «Про правовий режим воєнного стану» передбачено, що президент України у період дії воєнного стану може прийняти рішення про відсторонення від займаної посади посадової особи, призначення на посаду та звільнення з посади якої віднесено до його повноважень, та покладення на відповідний період виконання обов’язків на іншу особу.

Згідно з статтею 106 Конституції України Президент України: 11) призначає на посаду та звільняє з посади за згодою Верховної Ради України Генерального прокурора; 14) вносить до Верховної Ради України подання про призначення на посаду та звільнення з посади Голови Служби безпеки України.

В той час як згідно з статтею 85 Конституція України до повноважень Верховної Ради України належить: 12−1) призначення на посаду та звільнення з посади за поданням президента України Голови Служби безпеки України; 25) надання згоди на призначення на посаду та звільнення з посади президентом України Генерального прокурора; висловлення недовіри Генеральному прокуророві, що має наслідком його відставку з посади.

Хочемо нагадати, що Україна — парламентсько-президентська республіка, а Зеленський — не путін і не Лукашенко, аби своїми указами звільняти своїх вчорашніх друзів, які займають посади голови СБУ та Генерального прокурора.

Прикметно, що почалася ця кадрова вакханалія з незаконного звільнення Уповноваженої з прав людини, де парламент слухняно натиснув кнопку «за» всупереч ряду законів.

Тепер же Банкова взагалі усунула парламент з процесу прийняття рішень, фактично ліквідовуючи парламентаризм. Зазначимо, що як І. Баканов, так і І. Венедиктова мають надати звіти про свою роботу, за результатами яких і відбувається голосування за відставку. Наша фракція буде вимагати таких звітів, адже в неділю увечері з’ясувалося, що всі питання, які ми задавали щодо підготовки країни дати відсіч агресору — були актуальними і на часі.

Ми вважаємо вкрай небезпечним прецедентом порушення Конституції і повне «множення на нуль» парламенту, що є прямим шляхом до диктатури російського штибу".

Схожі новини