Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На одну школу менше

У Дрогобицькому районі, на території якого функціонує п’ять об’єднаних територіальних громад, закриють одну із шкіл Бориславської ОТГ - у Мокрянах

Утримувати школу стало недоцільно. До такого висновку дійшли в адміністративному центрі ОТГ — Бориславській міськраді.

У самих Мокрянах, звісно ж, від такого рішення не радіють. І раніше, ще до проведення адміністративно-територіальної реформи, поставало питання про доцільність функціонування початкового навчального закладу. На це були вагомі підстави. Головний аргумент — украй низька завантаженість учнями. Але до закриття школи так і не дійшло. Проти такого рішення рішуче висловлювались батьки учнів.

Але ж час йде, а в Мокрянах ситуація кращою не стає. Навіть більше. У цьому селі, де працює три вчителі, а шкільне приміщення складається з трьох класів, у школі навчається четверо дітей. Тижневе навантаження на одного учня, які, до того ж, навчаються за індивідуальною програмою, становить п’ять годин. Це у п’ять разів менше, ніж в інших школах Бориславської ОТГ, в яких даний показник, за словами керівника відділу освіти об’єднаної територіальної громади Ели Качмарек, становить 25 годин.

Що робити? Далі витрачати кошти на школу, до якої учні, по суті, не ходять?

У Бориславі прийняли рішення покласти цьому край. Бачення влади доведено до громади. Тепер своє слово, висловивши всі «за» та «проти», мають сказати мешканці Мокрян.

Було б, звісно, добре почути й думку трьох вчителів, які тут працюють. Чи обіцяють їх працевлаштувати? Кілька разів пробували додзвонитись до директорки Галини Гайдук. На жаль, не вдалося. Адресат перебуває за межею виклику. Після закриття школи дітей з Мокрян на навчання возитимуть шкільним автобусом до сусіднього Урожа, де функціонує навчально-виховний комплекс І-ІІІ ступенів.

Схожі новини