Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сергій Жадан. Перше слово на Шульцфесті!

Сьогодні в Дрогобичі починається десятий Міжнародний фестиваль Бруно Шульца. Триватиме свято 5 днів – із 12 по 17 липня

Після процедури інавгурації, яка відбудеться у Львівському академічному обласному музично-драматичному театрі імені Юрія Дрогобича, слово візьме Сергій Жадан (онлайн), чи не найпалкіший серед сучасних українських письменників шанувальник творчості Шульца. Мало хто знає та здатен так глибоко та різнопланово трактувати творчість «дрогобицького мрійника», як Сергій Жадан.

«Митець у часи війни: Шульц втрачений та збережений», — таку назву має його інавгураційний есей. Але … Не один Жадан цього дня звернеться до фестивальної аудиторії. Крім нього, свої есеї виголосять його колеги по перу, не менш відомі та знані Андрій Любка, Тарас Прохасько, Євген Нахлік, Юрко Прохасько… Кожен із них має свою оригінальну візію на Бруно. Звісно, що буде цікаво. Організатори обіцяють, що фестиваль відразу ж, із самого початку «увімкнеться» на повну потужність, із перших хвилин віднайде свій запрограмований алгоритм.

Тематика заходів залишається без змін. Упродовж першого дня відбудеться відеозв’язок із перекладачами творчості Шульца з багатьох континентів. На всіх чекають мандрівки вернісажними галереями акварелістів. Будуть лекції та концерти, слід чекати на широкий різноформатний обмін думками. І до суперечок, як завжди буває, дійде. Демократична атмосфера Шульцфесту і це передбачає. Узаконених авторитетів, перед якими завжди капелюх знімають, тут не зустрінеш. Хоча … Інтерес до персони Сергія Жадана, до його виступів та висловлених на фестивалі оцінок, мабуть, зашкалюватиме. Не будемо забувати, що цього року Жадан здобув кілька престижних міжнародних літературних премій, найсвіжіша з них — недавня відзнака німецьких книгарів. Вручають її щороку у жовтні, відразу ж після завершення Франкфуртського книжкового ярмарку. Грошовий еквівалент премії становить 25 тис. євро.

«Ми вшановуємо цього українського автора та музиканта за його видатну мистецьку діяльність, а також — за чітку гуманітарну позицію, яка постійно спонукає його ризикувати власним життям, аби допомогти постраждалим від війни, і так привернути більше уваги до їхнього важкого становища», — так пояснила свій вибір, віддавши перевагу українцю з-поміж інших кандидатів на престижну премію, опікунська рада Франкфуртського книжкового ярмарку. Йдеться не лише про літературні досягнення пана Сергія, а й про його особисту мужність та відвагу. Світ це бачить, високо цінує.

Схожі новини