Передплата 2024 ВЗ

На Самбірщині відзначать 78-річницю утворення УГВР

  • 10.07.2022, 11:32
  • 848

Самбірська районна рада готується до відзначення 78-річниці утворення Української Головної Визвольної Ради (УГВР). Традиційно урочистості відбудуться в гірському с. Сприня біля пам’ятника засновникам УГВР, що на території районного Центру національно-патріотичного виховання молоді імені Кирила Осьмака

На Самбірщині відзначать 78-річницю утворення УГВР
На Самбірщині відзначать 78-річницю утворення УГВР

Відповідно підготовлений сценарій святкування. Урочисті заходи будуть дещо скорочені, але основні розпочнуться 17 липня о 13 годині в Сприні.

Передбачена участь Наталії Осьмак — дочки президента УГВР Кирила Осьмака, народних обласних, районних та депутатів територіальних громад, ветеранів ОУН-УПА, духовенства та всіх небайдужих до історії національно-визвольної боротьби за незалежність України від більшовизму, яка творилася на Самбірщині.

Довідка

Українська Головна Визвольна Рада — підпільний парламент та уряд України. УГВР була створена для об’єднання всіх національно-визвольних сил українського народу, щоб з одного центру керувати визвольною боротьбою за Самостійну Соборну Українську Державу та проголосити світові волю українського народу.

З 10- го до 15- го липня 1944 року в лісничівці біля с. Сприня Самбірського району відбувся Перший Великий Збір УГВР, на якому було прийнято: Універсал, Платформу і Устрій УГВР — праобраз Конституції та програму Парламенту, затверджено текст Присяги Вояків УПА.

Тоді ж у Сприні Президентом УГВР було обрано уродженця Полтавщини Кирила Осьмака, а головою Генерального Секретаріату УГВР затвердили командувача УПА Романа Шухевича.

Українська Повстанська Армія перебувала у повному підпорядкуванні УГВР, яка мала власні друковані видання «Самостійність» і «Вісник».
Національно-визвольна боротьба під керівництвом УГВР тривала до середини 50-х років. Вона завершилася ув’язненням та смертю президента Кирила Осьмака, вбивством Генерального секретаря УГВР, командувача УПА Романа Шухевича та арештом Василя Кука як останнього командира Української Повстанської Армії.

Микола Сенейко.

Фото ЛОДА

Схожі новини