Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Велике будівництво» повертається?

  • 10.07.2022, 11:25
  • 1 111

Зеленський провів нараду і закликав не зупиняти ремонт доріг під час війни

Президент України Володимир Зеленський провів нараду з представниками компаній-підрядників будівництва автомобільних доріг в Україні. Як повідомила пресслужба Офісу президента, на нараді обговорили особливості спорудження інфраструктурних об’єктів в умовах повномасштабної російської агресії.

Зеленський подякував компаніям, що продовжують працювати в Україні навіть після вторгнення рф, а також за допомогу й підтримку в підготовці оборони українських міст і мережі автодоріг.

«Усі потужні будівельні компанії все це робили», — сказав Зеленський.

За його словами, важливо реалізувати план, який передбачає будівництво об’єктів інфраструктури згідно з вимогами воєнного часу.

«Сьогодні інфраструктура стає галуззю не комфорту, а необхідності та обороноздатності держави через те, що є і зброя, і зерно, і металургія. Тому що стосується залізниці, доріг, мостів та тунелів, то нам потрібно перейти до максимально безпечного процесу, щоб ми були готові до будь-яких ударів ракет і блокувань», — цитує Зеленського пресслужба ОП.

Заступник голови «Укравтодору» Андрій Івко заявив, на відновлення автодоріг ще потрібно буде витратити 900 млрд гривень, ці гроші збираються брати з заморожених активів росії. Відновлення триватиме близько чотирьох років, але базові інфраструктурні елементи в «Укравтодорі» обіцяють відновити вже через рік-півтора.

Як відомо, у лютому 2022 року напередодні російського вторгнення в Україну Зеленський в інтерв'ю заявив, що Україна не може дозволити собі збільшення армії, бо тоді доведеться відмовитися від будівництва доріг. Коментуючи перспективи вступу України до НАТО, Зеленський сказав:

«Крім теоретичних речей, закликів, законів, постанов парламенту, є дуже прагматична історія. Ми можемо збільшити армію в два-три рази, але тоді, наприклад, не зможемо будувати дороги. Для нас це проблема», — сказав Зеленський.

Як повідомило видання «Форбс. Україна», після вторгнення російська армія зруйнувала майже вдвічі більше доріг, ніж поремонтували за два роки. За період дії програми «Велике будівництво» (2020−2021 рр.) влада витратила на ремонт і будівництво доріг 195,3 млрд грн. Всі закупівлі, в тому числі для ремонту доріг на суму понад 50 000 грн, проводилися без тендерів.

ЗМІ також неодноразово повідомляли про те, що корупційна складова на проєктах дорожнього будівництва складала не менше 30%.

Схожі новини