Передплата 2024 «Добре здоров’я»

За співпрацю з окупантами отримав «крісло старости» сіл у Бучанському районі: зловмисник постане перед судом

  • 09.07.2022, 16:50
  • 693

За скоєне йому загрожує до 12 років ув’язнення

За співпрацю з окупантами отримав «крісло старости» сіл у Бучанському районі: зловмисник постане перед судом
За співпрацю з окупантами отримав «крісло старости» сіл у Бучанському районі: зловмисник постане перед судом

Отримали докази причетності мешканця Київщини до злочину оперативники Департаменту стратегічних розслідувань та слідчі Головного слідчого управління Нацполіції в результаті системних оперативно-розшукових та слідчих заходів, які проводяться з перших днів війни.

За даними слідства, під час тимчасової окупації населених пунктів Київської області зловмисник плідно співпрацював із ворогом — передавав документацію з селищної ради військовим рф стосовно учасників АТО та осіб, які брали участь в операції об’єднаних сил, стратегічних об’єктів інфраструктури Бучанського району. Крім того, агітував місцеве населення підтримувати та співпрацювати з окупантами, роздаючи їм гуманітарну допомогу від рф.

У березні 2022 року за вказівкою окупантів чоловік організував збори, де його призначили старостою кількох сіл. «Крісло посадовця» він займав, допоки українські захисники не звільнили Київщину від російської армії.

У травні поліцейські затримали так званого старосту та на підставі отриманих доказів повідомили йому про підозру за ч. 6 ст. 111−1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Крім того, оперативники ДСР та слідчі ГСУ Нацполіції провели обшуки та вилучили гуманітарну допомогу від окупантів, «чорнові» записи та інші докази, що мали значення для слідства. Досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено, обвинувальний акт за погодженням з Офісом Генерального прокурора стосовного фігуранта скеровано до суду.

Заходи з документування протиправної діяльності здійснювали спільно зі співробітниками Департаменту військової контррозвідки СБУ. За скоєне обвинуваченому загрожує до 12-ти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від 10-ти до 15-ти років та з конфіскацією майна або без такої.

Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України

Схожі новини