Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Раді скасували обмеження на подарунки для депутатів

  • 09.07.2022, 14:25
  • 963

Верховна Рада внесла зміни до закону "Про запобігання корупції", якими дозволила депутатам та чиновникам не звітувати про подарунки, зокрема - гроші

У Раді скасували обмеження на подарунки для депутатів
У Раді скасували обмеження на подарунки для депутатів

Ухвалення відповідного законопроєкту № 7280 авторства народної депутатки від «Слуги народу» Анастасії Радіної у другому читанні та в цілому на засіданні у п’ятницю, 8 липня, підтримали 240 народних депутатів.

Метою законопроєкту є «забезпечення правової визначеності стосовно застосування обмежень на одержання подарунків для осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, прирівняних до них осіб, в умовах воєнного стану».

Зокрема, закон на період дії воєнного стану скасовує обмеження для грошових коштів або товарів, які чиновники або депутати можуть отримувати як подарунки (зараз вартість подарунка не має перевищувати 1 прожитковий мінімум одноразово або два прожиткові мінімуми протягом року).

Одержувачі коштів або товарів повинні використати їх для підтримки ЗСУ або «для гуманітарної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф».

Також чиновники чи депутати не повинні декларувати такі подарунки.

Проте, як зауважує Головне юридичне управління Верховної Ради, закон не визначає, які саме документи, договори тощо на практиці будуть підтверджувати передачу відповідних коштів або товарів для ЗСУ, збройних підрозділів або «осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ».

«Відтак, за такого законодавчого підходу вимога щодо відповідності подарунків загальновизнаним уявленням про гостинність та обмеження щодо вартості подарунків… не поширюватиметься на цілу низку об’єктів декларування (грошові кошти, різні види товарів, наданих послуг або виконаних робіт на безоплатній основі або за ціною, нижчою за мінімальну ринкову ціну), що, на нашу думку, закладає можливість корупційних ризиків», — констатують юристи.

Також, за умови недекларування відповідними суб’єктами таких подарунків, уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції можуть не дізнатися про можливі корупційні або пов’язані з корупційними правопорушення.

Головне юридичне управління Верховної Ради також зазначає, що у підготовці законопроекту до другого читання була змінена його концепція, а законопроект було доповнено новими положеннями, що стосуються, зокрема: відкриття валютних рахунків чиновниками та депутатами за кордоном, подання декларацій тощо.

Також перед голосуванням за ухвалення закону депутати не підтримали кілька поправок Радіної, якими пропонували заборонити НАЗК перевіряти декларації депутатів та чиновників на час воєнного стану.

Фото із мережі

Схожі новини