Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ніхто не повинен пити воду з 5 криниць в Уличному!

У Дрогобицькому районі забили на сполох. Причиною цього стали виявлені у 5 криницях у селі Уличне значні перевищення вмісту нітратів у питній воді

Уличне — найкрупніше із всіх 7 сіл, які входять до складу Трускавецької ОТГ. Тут проживає 3 тис. 856 осіб. Після Трускавця з його 30 тис. жителями — це найбільший показник чисельності на території об’єднаної громади.

Село вважається перспективним. Молодь звідси не втікає, а, заручившись та створивши сім’ї, обживається на батьківській землі. Попри всі сьогоднішні випробування, тут триває житлове будівництво. Не такими темпами, як до війни — та все ж не припиняється. По сусідству з ошатними будинками відразу ж «виростають» допоміжні господарські споруди. Кожен забудовник старається діяти відповідно до сьогоднішніх вимог — не залишає на потім, відразу ж про водовідведення та каналізацію дбає. Дехто, аби повністю автономним стати, ще й криницю собі викопує. З одного боку — добре. Свою питну воду маєш. З іншого ж… Як показує життя, не все так просто. «Експлуатувати» криницю потрібно вміти.

Це зайвий раз було засвідчено під час недавнього моніторингу якості води у 17 криницях в Уличному.

Як пояснив на недавній нараді у Дрогобицькій районній військовій адміністрації, керівник Дрогобицького відділу державної установи «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб» МОЗ України Ігор Майкут, такі заходи проводяться централізовано — відповідно до вимог єдиної державної програми. Проби брали вибірково — із криниць, звідки п’ють не лише дорослі, а й малолітні діти. Дитячий віковий ценз у нашому випадку — до 3 років.

Як показали результати аналізу, у 5 криницях із 17 перевірених перевищено дозволений вміст нітратів у питній воді, який, згідно з нормативним показником, не повинен бути більшим, ніж 50 міліграмів на один дециметр кубічний води. Проби ж в Уличному показали вміст нітратів у межах 52−58 міліграмів на дециметр кубічний.

За словами Ігоря Майкута, вода з цих перевірених криниць непридатна для пиття. Її заборонено вживати. Господарям садиб, на території яких розташовані згадувані 5 криниць, рекомендовано перейти на водоспоживання з інших джерел. Як варіант, це може бути вода, яка до села централізовано постачає КП «Дрогобичводоканал».

Господарів садиб зобов’язано терміново подбати про негайне виявлення причин забруднення — чи вони техногенного походження, чи природного. Зазвичай до питної води нітрати потрапляють разом із стоками з оброблюваних добривами полів. Вступаючи в реакцію з гемоглобіном, перетворюють його в метгемоглобін, який не здатний доставляти кисень до внутрішніх органів та тканин. Як наслідок, організм потерпає від кисневого голодування, Це, своєю чергою, призводить до порушень в роботі печінки, нирок, серцево-судинної та нервової системи. Особливо негативно метгемоглобін впливає на здоров’я маленьких дітей. Їх організм не здатний справлятися з шкідливими речовинами, що містяться у питній воді, фруктах або овочах. Тому, як наголошує Ігор Майкут, потрібно бити на сполох! Пити воду з 5 криниць, в яких виявлено підвищений вміст нітратів, не повинен ніхто.

Схожі новини