Передплата 2024 ВЗ

Представлялися посадовцями ОВА та виманювали у громадян гроші нібито для ЗСУ: правоохоронці Одещини викрили угруповання шахраїв

  • 08.07.2022, 18:40
  • 638

Про це повідомив Голова Національної поліції Ігор Клименко. Зловмисники — мешканці кількох областей України. Відомо про щонайменше 15 суб’єктів господарювання, в яких вони виманили загалом понад мільйон гривень

Представлялися посадовцями ОВА та виманювали у громадян гроші нібито для ЗСУ: правоохоронці Одещини викрили угруповання шахраїв
Представлялися посадовцями ОВА та виманювали у громадян гроші нібито для ЗСУ: правоохоронці Одещини викрили угруповання шахраїв

Чотирьох правопорушників поліцейські затримали, ще кілька зараз на тимчасово непідконтрольній Україні території та за кордоном.

Оперативники Управління карного розшуку ГУНП в Одеській області отримали інформацію про те, що особи під приводом отримання коштів на волонтерську допомогу армії розробили листи за підписами начальників обласних військових адміністрацій і розсилають їх підприємцям по всій країні.

«у них представників бізнесу просили долучитися до збору коштів на потреби ЗСУ. У листі був номер банківського рахунку та контакт одного із посадовців ОВА. Звісно, таких листів жодні офіційні особи не надсилали. Це — справа рук групи шахраїв, які підробляли ці документи. Поліція Одещини швидко вийшла на їхній слід», — повідомив Голова Нацполіції.

Напрацьовану інформацію правоохоронці реалізували спільно зі слідчими відділу поліції № 1 Одеського районного управління поліції № 1 ГУНП в Одеській області за підтримки Малиновської окружної прокуратури міста Одеси, працівників Департаменту карного розшуку Національної поліції України та Управлінь карного розшуку Дніпропетровської й Тернопільської областей.

«І виявилося, що такі ж звернення за підписами місцевих начальників ОВА отримували ще у 10 регіонах держави. Наразі відомо про як мінімум 100 фактів переказу коштів на рахунки, вказані в листах. Найменша сума — 10 тисяч гривень, найбільша сягала 100 тисяч гривень. Але слідство активно працює, тож кількість потерпілих значно збільшиться, а загальна сума збитків визначатиметься мільйонами», — розповів Ігор Клименко.

Поліцейські встановили, що до шахрайської схеми залучена організована злочинна група, кожен учасник якої наділений певними обов’язками: підшукувати людей, які за грошову винагороду відкривали б на свої імена банківські рахунки; купувати абонентські номери; активовувати акаунти; спілкуватися з громадянами, представляючись посадовцями державних адміністрацій; збирати гроші від довірливих людей; виводити кошти в готівку.

«Декілька слів про шахраїв. Група складалася із 7-ми осіб. Організував їх та розробив схему громадянин Д., який знаходиться на території так званої „лнр“. Звідти він телефоном курував співорганізаторів. Поліція Одещини затримала 4-х підозрюваних — мешканців Дніпропетровщини, серед яких — і 22-річна співорганізаторка злочинної групи».

Нині йдеться про щонайменше 15 ошуканих правопорушниками підприємців, які загалом пожертвували на допомогу Збройним Силам України більше мільйона гривень.

Для припинення протиправної схеми одночасно правоохоронці провели 16 санкціонованих заходів в кількох областях країни, за результатами яких викрили всіх її учасників та вилучили речові докази й знаряддя злочину. Зокрема, мобільні термінали, абонентські номери, листи від імені голів військових адміністрацій, банківські картки та грошові кошти, отримані злочинним шляхом.

Вказаних учасників злочинної групи затримали в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Вирішується питання про оголошення їм підозри в шахрайстві, вчиненому у великих розмірах (ч.3 ст. 190 Кримінального кодексу України), та обрання запобіжного заходу.

Вживаються заходи, направлені на затримання інших учасників правопорушення, що знаходяться на тимчасово окупованій території України та за кордоном.

За скоєне зловмисникам загрожує покарання у вигляді позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

«Вкотре звертаюся до громадян: перевіряйте інформацію про збір коштів, щоб ваші гроші дійсно дійшли до тих, хто потребує», — наголосив Ігор Клименко.

Управління комунікації Нацполіції України за матеріалами поліції Одеської області

Схожі новини