Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Врятували ногу від ампутації: львівські медики зробили унікальну операцію

  • 08.07.2022, 15:55
  • 1 227

Щоб врятувати пацієнтові кінцівку, хірурги вдалися до технології “free flap”

Врятували ногу від ампутації: львівські медики зробили унікальну операцію
Врятували ногу від ампутації: львівські медики зробили унікальну операцію

Як повідомили у Першому медичному об’єднанні Львова, щоб врятувати ногу пацієнта від ампутації, хірурги зробили до «free flap» операцію: рану на гомілці «закрили» 15-см клаптем м'яких тканин, який взяли зі стегна.

Аби відновити кровопостачання до пересадженої ділянки, лікарям довелося зшивати судини розміром з людську волосину.

Ця методика — знахідка для «медицини війни».

Пацієнт — 40-річний Юрій зі Львова. До лікарні Св. Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова він потрапив зі складним відкритим переломом гомілки, який до того ж вразила одна з найнебезпечніших інфекцій — анаеробна. Саме вона провокує некрози, тобто, відмирання тканин — аж до гангрени.

Медикам вдалося зупинити інфекцію, однак довелося видалити і «вбиті» тканини. Утворилася рана, яку терміново потрібно було заповнити, інакше був ризик подальшого відмирання і ампутація. Єдина можливість зберегти ногу в такій ситуації — мікрохірургічна «free flap» операція.

Такі операції в Україні вже виконували, однак це вперше пересадили шматок такого великого розміру. Зробити це хірургам допомагали британські колеги. Разом вони відділили 15-сантиметровий клапоть м’яких тканин зі стегна пацієнта та заповнили ним ушкоджену ділянку гомілки.

Операція тривала майже 10 годин і завершилися успішно: пересаджений флеп прижився, кровопостачання до нього відновилось.

Запровадження нових технологій в хірургії, зокрема,"free flap" операцій, дає шанс зберегти кінцівки, органи та частини тіла, запобігає ампутаціям кінцівок та суттєво покращує якість життя пацієнтів з воєнною травмою, переконують медики.

Саме це є метою створення Національного центру реабілітації України.

Фото Першого медичного об’єднання Львова

Схожі новини