Передплата 2024 «Добра кухня»

Щоб не свербіло після укусу комара

Укус комара може спричинити чимало неприємних відчуттів – від сверблячки та почервоніння до алергії або навіть ранки

Найпоширенішою реакцією на укус ко­мара є почервоніння на місці укусу та свер­біж. Є кілька дієвих способів, як позбутися сверблячки після укусу комара.

Медичний спирт. Укус комара можна змастити медичним спиртом, який «дена­турує» білок зі слини комара, на який за­звичай організм реагує свербінням.

Лід або холодна банка з водою. Якщо під рукою немає медичного спирту, зняти свербіж на деякий час можна за допомогою льоду. Але лід допоможе зняти свербіж лише на деякий час, оскільки він не видаляє і не нейтралізує слинні білки комара і, таким чином, свербіння повернеться через деякий час.

Гідрокарбонат натрію. Вдома позбу­тися сверблячки після укусу комара допо­може звичайна сода. Достатньо змішати соду з невеликою кількістю води до утво­рення пасти. Змастити укуси пастою, і че­рез деякий час настане полегшення. Якщо укусів надто багато, слід додати чверть чашки соди у ванну. Після купання ви відчу­єте зменшення сверблячки.

Гідрокортизонова мазь. Щоб зменши­ти опухлість і почервоніння на місці укусу, варто кілька разів на день наносити гідро­кортизонову мазь.

Комари належать до тих комах, на укуси яких можлива алергічна реакція.

Алергія на укус комара проявляється болями, великою набряклістю, почасті­шанням пульсу, підвищенням температури, проблемами із диханням.

За виявлення цих симптомів після укусу комара слід звернутися по кваліфіковану допомогу до лікаря або, якщо стан склад­ний, викликати «швидку». Поки не приїхала швидка, варто:

  • промити заражену ділянку під холод­ною водою, щоб змити залишки бруду та отруйних речовин;
  • продезінфікувати уражену ділянку пе­рекисом водню або йодом;
  • пити багато рідини, щоб швидше ви­вести токсини з організму.

Якщо набряк, викликайте «швидку». Та­кож звернутися по медичну допомогу вар­то, якщо місце укусу інфіковано.

Схожі новини