Передплата 2024 «Добрий господар»

За яких умов іноземні інвестори допоможуть відбудувати Україну

Це гарантії безпеки, відсутність корупції та прозорість у розподілу коштів від інших держав

Закордонні інвестори співчувають українцям та мають величезне бажання підтримати країну. Однак їм бракує гарантій безпеки. Зараз інвестори не вкладають в Україну «серйозну кількість грошей». Треба зробити так, щоб вони довіряли державі та почувались комфортно.

Про це повідомила виконавча директорка Європейської бізнес асоціації Анна Дерев’янко.

Серед найважливіших умов для інвесторів — належна система правосуддя. «Треба зробити так, щоб інвестор почувався комфортно і довіряв державі, в якій він працює, — каже. — Якщо це станеться, все буде добре, інвестор прийде. Звісно, треба ще державні гарантії. Це, чесно кажучи, не завадило б, адже в багатьох випадках потрібні гарантії безпеки і взагалі страхування військових ризиків. Їхнє бажання приходити в Україну пов’язано з різними речами: заробити, зробити гарну підтримати країну…».

Про кошти на відбудову України

За словами експертки, триває процес обговорення механізмів відбудови України. Єдиного інструменту, як акумулювати та витрачати кошти на відновлення нашої держави після війни, наразі немає.

«Найімовірніше, що основні інвестиції будуть надходити через державні канали. Також буде сформований Фонд, — наголошує Анна Дерев’янко. — Єврокомісія запропонувала один варіант платформи, Україна пропонує інші варіанти. Зійдуться десь посередині. Має бути, як на мене, одна установа, яка мала б відповідати за збір і прозору витрату коштів для відновлення країни. Але ключовим питанням для іноземних партнерів є відсутність корупції під час витрати коштів на відбудову».

Якщо іноземці побачать, що є хоча б натяк на корупцію, буде важко збирати кошти на відновлення України.

Схожі новини