Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Публікуємо у відкритому доступі відео з проєкту «Українсько-німецькі історичні діалоги»

  • 07.07.2022, 03:00
  • 639

Перший онлайн-семінар відбувся на тему «Початок Другої світової війни. Роль сторін». Запрошеними спікерами семінару були Вільфрід Їлге — історик Східної Європи, експерт з України в Центрі міжнародних миротворчих операцій в Берліні, фахівець з сучасної історії та політики в Чорноморському регіоні, а також з питань внутрішньої, регіональної та зовнішньої політики в поточному російсько-українському конфлікті; Іван Патриляк — доктор історичних наук (Київ), професор, декан історичного факультету Київського національного університету ім. Шевченка

Публікуємо у відкритому доступі відео з проєкту «Українсько-німецькі історичні діалоги»
Публікуємо у відкритому доступі відео з проєкту «Українсько-німецькі історичні діалоги»

До Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війни 22 червня, публікуємо відео семінарів «Україна у Другій світовій війні: непроговорена історія». Обговорення між українськими та німецькими дослідниками дискусійних аспектів Другої світової війни відбулося у вересні-жовтні 2021 року. Проєкт реалізував Український інститут національної пам’яті спільно з німецькою громадською організацією Bamberg:UA. Детальніше про нього можна прочитати тут.

22 червня публікуємо відео проєкту вільний доступ на YouTube-каналі Інституту. Спершу семінари мали обмежене коло учасників. Але тепер відеозаписи будуть доступні для всіх зацікавлених. Також ви можете подивитися відео та прочитати текстовий варіант доповідей учасників українською і німецькою мовами у розділі «Інформаційні матеріали» на нашому сайті.

Стенограма доповідачів українською

Стенограма доповідачів німецькою

На черговому семінарі із темою «Українські остарбайтери та військовополонені» виступили Тетяна Пастушенко — кандидат історичних наук, співробітниця Інституту історії України Національної академії наук України, завідувачка міжкафедральної лабораторії «Центр усної історії» історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, членкиня Української асоціації усної історії; Дмитро Злепко — професор, історик, фахівець з історії Східної Європи, викладач філософського факультету Українського вільного університету у Мюнхені.

Стенограма доповідачів українською

Стенограма доповідачів німецькою

Ще одна тема — «Роль ОУН-УПА в Другій світовій війні». Спікери події: Кай Штруве — доктор філософських наук, науковий співробітник в Інституті історії Галле-Віттенберзького університету імені Мартіна Лютера, фахівець у питаннях, пов'язаних із подіями в Західній Україні у часи Другої світової війни, з діяльністю ОУН та її співпрацею з Третім Райхом; Іван Патриляк — доктор історичних наук (Київ), професор, декан історичного факультету Київського національного університету ім. Шевченка.

Зазначені доповіді відображають саме погляд доповідачів на діяльність ОУН та УПА. УІНП надає їх як інформацію для роздумів.

Стенограма доповідачів українською

Стенограма доповідачів німецькою

Довідково. Проєкт «Українсько-німецькі історичні діалоги» мав на меті популяризацію історії України та збільшення інтересу до спільних сторінок українсько-німецької історії серед широкого кола німецьких науковців, політиків, журналістів, студентської молоді та інших, зацікавлених в історичному знанні, осіб. За його допомогою ми прагнули, серед іншого, заохотити публічні українсько-німецькі дискусії на історичні теми, збільшити рівень знань про українську історію серед німецьких громадян, посилити та заохотити комунікацію між науковими та освітніми історичними колами України та Німеччини для обговорення складних питань історії або тем, що становлять спільний інтерес.

У німецькомовному просторі та науковому дискурсі майже відсутня інформація про українську державність та політичні процеси до 1991 року. Прямим наслідком цього є домінування російських історичних наративів щодо історії українського народу та земель, що входять до складу сучасної України від часів Київської Русі й аж до сьогодення.Одним з прикладів може слугувати те, наскільки міцно вкорінений у німецьке колективне знання міф про «триєдиний народ росіян, українців та білорусів» та спільну культуру відповідно.

Організаторами проєкту є Український інститут національної пам’яті та громадська організація Bamberg:UA. Сприяння та підтримку надали МЗС України, Dachverband der Ukrainischen Organisationen in Deutschland, Freundschaft Kennt Keine Grenzen, Die Deutsch-Ukrainische Akademische Gesellschaft.

Схожі новини