Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Де колись московські попи правили, гарнізонний храм постав!

На території Дрогобицької ОТГ, на відміну від чотирьох інших розташованих у Дрогобицькому районі ОТГ, не залишилось православних парафій, які були б підпорядковані московській церкві

До початку війни їх було дві

11 квітня від московського патріархату відійшла церковна громада у селі Підмонастирок. Після цього у Дрогобичі єдиним церковним осередком, який перебував під узаконеним впливом московії, залишився храм Іова Почаївського на вулиці Трускавецькій. Але функціонував він недовго: місцеві депутати прийняли рішення про припинення на території громади діяльності усіх парафій московського патріархату.

До заборони із розумінням поставилась частина парафіян цієї церкви. Вони написали заяву про бажання відокремитись від мп, чітко вказали, що бачать себе у лоні Православної Церкви України. Однак частина «приписаних» до церкви Іова Почаївського вірян разом із парохом зберегли вірність тим, хто сьогодні у своїх проповідях благословляють рашистів на війну в Україні. Мирись з таким цинізмом та зневагою до правдивої віри у Дрогобичі не стали.

Коли не знаєш, як робити — роби за законом

Дотримуючись цього правила, Дрогобицька міська рада виявила, що у своїй діяльності даний храм далекий від дотримання норм та вимог українського законодавства. Коли стало зрозуміло, що зберегти колишній статус кво не вдасться, парох залишив храм.

Разом із ним із церковного приміщення зникли не лише іконостас та ікони, а все, що мало матеріальне походження. Це неприємно здивувало членів комісії, які після втечі «батюшки» завітали до церкви, аби, описавши майно.

Кілька тижнів тривала підготовка до першого Богослужіння у лоні ПЦУ.

На місці колишнього храму УПЦ мп, як інформує пресслужба Дрогобицької ОТГ, постав гарнізонний храм імені Петра Сагайдачного. На звершену отцем Андрієм Безушком недавню Святкову Літургію, крім частини парафіян, завітали військові, а також захисники, які перебувають на лікування та реабілітації у медичних закладах міста.

Схожі новини