Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Прелюдія – у Любліні, сам Шульцфест – у Дрогобичі

12 липня, як і щороку в цю пору, в рідному місті автора «Цинамонових крамниць» стартує Міжнародний фестиваль його імені

Триватиме свято до 17 липня. Але що цікаво? Самому фестивалю передуватиме прелюдія. Відбудеться вона не в нас, а у польському Любліні, де упродовж 7−10 липня зберуться шанувальники та дослідники творчого спадку Бруно, аби знову згадати того, кому через десятиліття небуття вдалося привернути увагу до власної персони, змусити світ заговорити про себе. Так, для цього потрібно мати відповідне бачення. У Польщі, де Шульц популярніший, ніж у нас, вже готуються, з нетерпінням чекають на анонсовані цікаві події.

Відбуватимуться вони у Люблінському Центрі Зустрічі Культур. У Дрогобичі такими локаціями, крім Львівського обласного музично-драматичного театру імені Юрія Дрогобича, стануть аудиторії Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, мистецька галерея художньої школи, культурно-освітній центр імені Каменяра, міська бібліотека імені В’ячеслава Чорновола, вілла Б’янка, а також наповнені дивовижною аурою вулиці та площі, усі ті дорогі для Шульца «закутки», які він до кінця життя так і не проміняв ні на що. Там, де народився, там і відійшов.

Головною дійовою особою на урочистому відкритті фестивалю стане Сергій Жадан. «Митець у часи війни: Шульц утрачений та збережений» — тема його виступу. Хто хоче почути гостя — мусить прийти до Львівського обласного музично-драматичного театру імені Ю. Дрогобича, де 12 липня о 12 год і виголосить свій есей письменник. Про жахіття й уяву у геніальних шульцівських видіннях розкажуть Тарас Прохасько, Євген Нахлік, Андрій Любка, Юрко Прохасько, Моніка Шнайдерман, Міхал Клінґер, Данило Ільницький, Віра Меньок, Юзеф Олєйнічак, Юрій Винничук, Андрій Павлишин, Алла Татаренко, Зоряна Рибчинська, Остап Сливинський, Александра Наруґ.

Цього року багато з того, що заплановано і відбуватиметься на фестивалі у режимі відеозв’язку. У віртуальній мандрівці місцями життя та творчості Бруно Шульца візьмуть участь дослідники — шульцовзнавці з багатьох країн. Подивимось чим привернуть увагу польські акварелісти.

  • Крім їхньої колективної експозиції, на фестивалі очікується презентація візуальної роботи та документація із колекції Музею Кімнати Бруно Шульца в Дрогобичі.
  • Своє місце на святі посяде і традиційний перформанс Влодка Кауфмана.
  • У гостей буде нагода насолодитись виступом Дрогобицького муніципального камерного хору «Легенда».
  • У тетрі вірша Ришарда Криніцкого «першу скрипку» гратимуть Андрій Любка та Павел Прухняк.
  • Будуть, звісно, концерти й вистави.
  • Свої музичні проекти презентуватимуть Григорій Семенчук, Антон Слєпаков та Андрій Соколов.
  • За Юрієм Андруховичем зарезервовано прем’єру авторського читання.
  • Дуже незвичним обіцяє бути спектакль за Бруно Шульцом у режисерії Івана Шарана: ролі персонажів дістались акторам з Маріуполя, Сіверськодонецька, Харкова, Києва та Дрогобича.
  • Ще на один спектакль вартує звернути увагу — у режисерії Олександра Короля, за п’єсою Олександра Вітра.

Це, зрозуміло, не все, а лише «кістяк» фестивального тижня. Не виключено, що будуть зміни. Хто направду «зациклений» на творчості Б. Шульца, стежить за літературними новинами, всього того, що внаслідок дослідницької праці збагачує створений геніальним дрогобичанином міфічний світ — мусить стежити за анонсами.

Схожі новини