Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зі Швеції в Україну привезли лист про визнання Запорізької Січі

  • 05.07.2022, 11:15
  • 615

Прем’єрка Швеції Магдалена Андерссон привезла в Київ лист про визнання Запорізької Січі державою

Зі Швеції в Україну привезли лист про визнання Запорізької Січі
Зі Швеції в Україну привезли лист про визнання Запорізької Січі

Вона зустрілася із президентом України Володимиром Зеленським і відвідала Київську область.

Вони підписали спільну заяву.

Про це йдеться на сайті Офісу президента України.

«Погодили з пані прем’єр-міністром спільну заяву. Це перший такий документ в історії двосторонніх відносин.

У спільній заяві зафіксовані основні речі для обох наших держав. Вони стосуються, зокрема, оборонної співпраці, галузевого співробітництва у сферах атомної енергетики, енергоефективності, фінансової підтримки для України.

Я дуже вдячний Швеції за підтримку нашого курсу на повноправне приєднання до Європейського Союзу в майбутньому", — наголосив Зеленський.

Магдалена Андерссон передала Зеленському копії листа 1711 року, що зберігається у Державному архіві Швеції. У ньому Король Карл ХІІ дає настанови шведському послу в Константинополі визнати Запорозьку Січ як незалежну державу.

Вона зазначила, що ще на початку XVIII століття шведський Король був вражений козацькою демократією.

Зеленський показав представникам ЗМІ цей документ і зачитав фрагмент: «…щоб якнайшвидше втілити в життя статтю про волю України та всіх козаків, щоб всій Україні і Війську Запорозькому при нинішньому полководцю Пилипу Орлику повернути давню свободу, володіння своєю землею та її колишні кордони, щоб відтепер цей народ став незалежною державою і більше ніколи не підлягав покорі чи захисту царя».

Президент розповів, що під час зустрічі обговорювалися оборонні, економічні та енергетичні питання, а також посилення санкцій проти росії за війну проти України.

«Особливо я хотів би наголосити на досвіді Швеції в галузі енергозбереження, енергоефективності та в реалізації екологічного порядку денного, зокрема це стосується питання переробки відходів. Я запросив Швецію приєднатися до побудови таких нових сучасних заводів в Україні. Підготовка відповідних документів має невідкладно розпочатися на рівні наших урядів. Будемо чекати на підтримку цієї пропозиції з боку Швеції», — зазначив президент.

Зеленський подякував Андерсон за гуманітарну підтримку України та українців, адже 100 тисяч українських громадян перебувають у Швеції.

Також він привітав Швецію з рішенням Мадридського саміту НАТО про вступ країни до Альянсу за прискореною процедурою.

«Україна розуміє це рішення й таку процедуру. Ми підтримуємо ваш вибір колективних гарантій безпеки, і я можу відзначити, що це рішення суттєво розширить простір безпеки у Європі», — сказав Зеленський.

Фото із мережі

Схожі новини