Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За рік роботи ринку землі укладено понад 105 тисяч договорів

Але через війну бюджет недоотримує гроші від землевласників

За рік роботи ринку землі укладено понад 105 тисяч договорів. Це не лише купівля-продаж, але й дарування та довічне утримання. Станом на початок повномасштабного вторгнення росії (24 лютого), було укладено 102 тисячі угод та відчужено близько 252 гектарів земельних ділянок.

Про це повідомив на брифінгу заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич.

1 липня виповнюється рік, як відкрився ринок землі України. Реформа повернула право власності громадянам держави на власну землю, управління якою перейшло до громад.

«Результати цієї реформи дуже важливі. Перше, що варто сказати, запуск земельної реформи зруйнував всі міфи земельної реформи. Земельна реформа запустилася, працює без корупції та у дещо спрощеному варіанті. Єдині негативні зауваження пов’язані з технічним оформленням, але робота над цим триває. Працюємо за правилами ринкової економіки», — додав на брифінгу міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

За його словами, реформа землі мала єдину мету — щоб земля отримала свого законного власника, аби кожен українець вільно почувався на власній землі. Земельна реформа — це також стимулювання кредитування під заставу землі. Нагадаємо, напередодні відкриття ринку землі, в суспільстві було багато міфів. Зокрема, найпоширеніший — землю будуть скуповувати іноземці.

Наразі вже фіксується відновлення роботи на ринку землі, як каже міністр, з початку вторгнення ринок дещо зупинив свою роботу.

«Зараз фіксуємо втрати від військової агресії, недоотримані кошти землевласників складають близько 4,3 мільярда гривень. Це пов’язано із замінуванням території, знищенням полів», — сказав заступник міністра Маркіян Дмитрасевич.

Схожі новини