Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На міжнародну конференцію лише... "обрані"?

  • 30.06.2022, 20:15
  • 785

На міжнародну конференцію в Лугано, де планують обговорити повоєнне відновлення України, влада хотіла скерувати делегацію з депутатів монобільшості без опозиційних фракцій

На конференцію з відновлення України хотіли послати лише «Слуг» — швейцарське видання

Про цей скандал пише швейцарське видання Blick, передає Прямий. Газета також зазначає, що українська влада намагається монополізувати інформаційний простір, зокрема в ефірі телемарафону з’являються переважно лояльні до керівництва держави спікери.

«Керівна партія «Слуга народу», очевидно, хотіла відсторонити від участі опозицію. Про це свідчить розслідування Blick.

«Партія Зеленського лише хотіла відправити своїх депутатів у Лугано», — сказав Blick політик із Верховної Ради. Це стало відомо лише близько двох тижнів тому, коли делегація мала бути затверджена в міжпартійному комітеті. «Ми про це дізналися лише тоді, коли побачили список», — каже інший депутат".

Після скандалу на комітеті монобільшість все ж таки погодилася включити чотирьох депутатів з інших фракцій до складу делегації.

«21 депутат Зеленського — і лише четверо інших. Інцидент підтверджують кілька депутатів. Вони бажають залишитися анонімними, побоюючись санкцій з боку керівної партії та заборони майбутніх поїздок», — пише видання.

Окрім 21 депутата від партії Зеленського «Слуга народу», до Швейцарії дозволено виїхати по одному депутату від фракцій «Європейська Солідарність», «Голос» і «Батьківщина». Крім того, може бути хтось із партії «За майбутнє», яка підтримує керівну партію у парламенті.

«Урядова фракція надсилає до Лугано більш ніж усемеро більше депутатів, ніж три інші фракції, попри те, що навіть включаючи дві партії підтримки в парламенті, вона має лише в чотири рази більше представників», — дивується видання.

Газета також нагадує про те, що п’ятого президента, лідера партії «Європейська Солідарність» не допустили до участі у Парламентській асамблеї НАТО у Вільнюсі.

«Експрезидент Порошенко не зміг бути присутнім на засіданнях НАТО. Опозиція бачить закономірність у цьому процесі», — пише Blick.

Видання також зауважує, що депутати, які не належать до провладної більшості, позбавлені можливості брати участь у єдиному марафоні, який є найважливішим джерелом публічної інформації.

«У кожного, хто вмикається, складається враження, що є лише президент, його штаб і його партія, які борються за Україну і хочуть врятувати країну», — цитує видання одного з нардепів.

Досвідчені депутати також зауважують, що конференція в Лугано потребує фахової експертної участі, а не десанту політичних новачків. «Лугано — це економіка та реконструкція України, а не партійна політика. Потрібна експертиза в тих сферах, які ми маємо відновити».

Вона та інші депутати також побоюються, що Лугано буде спрямований виключно на швидкі гроші. Вони критикують перейменування конференції з «Конференції реформ» на «Конференцію відновлення». «Схоже, що порядок денний реформ більше не відіграє ролі. Вони нам потрібні як опора для реконструкції», — пояснює політик, прихильний до зближення з ЄС. Інший каже: «Ми виграємо цю війну на 100 відсотків. Але те, що відбудеться після цього, мене хвилює».

Український саміт у Лугано має вирішальне значення для просування України вперед не лише в економічному, а й у соціальному та політичному сенсі. Але в опозиційних експертів поки що мало інформації про важливу міжнародну зустріч. Це готує уряд. І влада виключила опозицію з цього процесу — резюмує швейцарське видання.

Схожі новини