Передплата 2024 «Добра кухня»

У білорусі чоловіки масово отримують повістки: їх запевняють, що на війну не відправлять

  • 30.06.2022, 17:46
  • 728

У містах Гомельської області, яка межую з Україною, чоловікам масово почали приходити повістки. Військкомат запевняє, що "ніхто нікого ні на яку війну не забирає"

У білорусі чоловіки масово отримують повістки: їх запевняють, що на війну не відправлять
У білорусі чоловіки масово отримують повістки: їх запевняють, що на війну не відправлять

Про це пише УНІАН.

Жителі низки міст Гомельської області розповідають, що повістки вручаються на роботі в таких містах як Світлогорськ, Річиця, Мозир, Жлобин, Єльськ, Хойники та інші. До військкоматів кличуть навіть тих, хто не має за плечима досвіду військової служби, а також «непридатні» призовники.

Причину виклику в повістках не вказують, проте нагадують про кримінальну відповідальність за її ігнорування.

Що кажуть військовозобов'язані

Як розповів один з жителів Жлобина, який раніше служив в ракетних військах, у військкоматі виклик пояснили навчаннями з мобілізації.

«Відразу після відмітки про явку відпустили додому. І так з усіма, кому прийшли повістки», — говорить він.

«Збори пов'язані з навчаннями в Гомельській області, власне кажучи, тому мене і викликали. Формують команди з тих, що вже відслужили. Поки на даному етапі все спокійно, зібрали команду — і по домах. Тобто тут терміновості ніякої немає, просто переконатися, що все на місці», — розповідає Євген з Хвойників.

Схожі історії розповідають і інші військовозобов'язані.

Журналісти з'ясували, що повістки отримують й жителі інших регіонів білорусі — Гродненської, Могилевської та Вітебської областей, а також Мінська.

«Прислали (повістку — ред.) на роботу, факсом, додому оригінал не прийшов, віддали у військкоматі. Таких, як я, було близько десяти осіб. По одному викликали в кабінет, спілкувалися з представником військової частини, за якою, як я думаю, ми закріплені. Уточнювали особисті дані, звіряли фото. Перевіряли, чи не змінилися розміри одягу і взуття, уточнювали військову спеціальність. Після бесіди просто сказали їхати на роботу», — розповів Максим, офіцер запасу з Мінська.

«Я не з'явився, але дзвонили з військової частини, куди виряджали, розповідали про обов'язки на випадок мобілізації. Хто з'явився, возили безпосередньо по частинах. Раніше такого ніколи не було. Максимум бесіда у військкоматі», — описав свою історію Дмитро з Бреста.

Як пояснюють те, що відбувається співробітники військкоматів

Журналіст видання «Зеркало» подзвонив у військкомати Гомельської області під виглядом звичайного громадянина і розпитав його співробітника про те, що відбувається. Той розповів про мобілізаційні заходи й запевнив, що «ніхто нікого ні на яку війну не забирає».

«Можете не хвилюватися. Просто приїжджають військовозобов'язані. Кожен чоловік до 50 років стоїть на військовому обліку. Вони приїжджають на пункт попереднього збору військовозобов'язаних, звіряють облікові дані і все — їх відпускають додому… Можете не хвилюватися і не переживати. Все добре, ми мирна країна», — заявив співробітник військкомату. На уточнююче запитання про ракети, що летять в Україну, співрозмовник сказав, що вперше про це чує.

Фото з мережі

Схожі новини