Передплата 2024 ВЗ

У Варшаві відкрили виставку «За нашу і вашу свободу»

  • 27.06.2022, 16:35
  • 634

Участь у відкритті взяли заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, керівник Канцелярії Прем’єр-міністра Республіки Польща - міністр Міхал Дворчик, державний секретар Міністерства національної оборони Республіки Польща Войцех Скуркевич, тимчасово повірениц у справах України в Республіці Польща Олег Куць

У Варшаві відкрили виставку «За нашу і вашу свободу»
У Варшаві відкрили виставку «За нашу і вашу свободу»

Про це йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

Це перша така виставка на території країн ЄС та НАТО російської військової техніки, яку знищили або захопили силами оборони України під час відсічі збройній агресії росії.

Символічно, що вона відбувається саме у Польщі, адже мільйони українців, жінок та дітей, знайшли прихисток саме у Польщі.

«Я щиро дякую польському народу та польській державі за усю ту допомогу, яку отримала Україна за 124 дні відсічі широкомасштабній російській агресії. І в тилу, і на передовій українці відчувають підтримку поляків. Польська зброя робить міцнішою нашу оборону на фронті. Ми завжди будемо це пам’ятати», — зазначила Ганна Маляр.

«Виставка називається «За нашу і вашу свободу». Цей вислів зрозумілий і у Києві, і у Варшаві. Я сподіваюсь, що люди, які побачать цю техніку у Варшаві, а потім в інших містах, краще відчують, що у нас спільна мета, — зазначила заступниця міністра оборони України. — Ми хочемо показати, що через нашу територію російські танки можуть потрапити у Європу тільки як виставкові експонати. Україна вже довела, що є надійним щитом Європи на сході.

Керівник Канцелярії Прем’єр-міністра Республіки Польща — міністр Міхал Дворчик під час відкриття виставки «За нашу і вашу свободу» зазначив:

«Ця виставка доводить, що росіян можна перемогти. Тут виставка перебуватиме до 6 липня, а потім її будуть виставляти в інших містах Польщі. Запрошую всіх відвідати цю виставку.»

На виставці експонуватимуть:

основний бойовий танк російської армії — Т72Б (знищений силами оборони України під час бою 31 березня 2022 року біля с. Дмитрівка Бучанського району, у передмісті Києва);

152-мм САУ «Мста-С» (ушкоджена артилерією ЗСУ на Сумщині; в артилерійських дуелях з цією САУ беруть участь, зокрема, польські САУ «Краб»);

зразки снарядів реактивних систем залпового вогню «Ураган» та «Смерч» (руйнівна невибіркова зброя, яку використовує російська армія для атак на мирні українські міста та цивільні об’єкти, що є воєнним злочином).

Експозиція діятимев історичному центрі польської столиці — на Замковій площі.

Організатори виставки: Міністерство оборони України та Канцелярія Прем’єр-міністра Республіки Польща.

Фото: Генштаб ЗСУ

Схожі новини