Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“В портах України разом з екіпажем заблоковано 80 іноземних суден”

Повідомив заступник голови Адміністрації морських портів із взаємодії з органами влади Дмитро Барінов

Через військову агресію рф, в Україні разом з екіпажем заблоковано близько 80 іноземних суден. На цих суднах залишається товар, але вони не можуть вийти з портів. Ситуація критична. Тим часом, інформація про одне із суден, якому нібито вдалося вийти з Маріупольського порту, офіційно не підтверджена. Цей корабель відстежували, але зв’язку з ним уже немає…

Про це повідомив на брифінгу заступник голови Адміністрації морських портів із взаємодії з органами влади Дмитро Барінов.

З 24 лютого, коли почалася повномасштабна війна рф в Україні, тимчасово окуповані порти Маріуполя, Бердянська, Херсона та Скадовська. До війни, каже Дмитро Барінов, всі порти України відвантажували 5 мільйонів тонн товару, а зараз менше, ніж третину довоєнних обсягів.

«Шість портів (Одеса, Південний, Чорноморськ та північно-західна частина Чорного моря) заблокував воєнний флот рф, — наголошує Дмитро Барінов. — Рашисти замінували райони підходів. Працюють лише порти на Дунайському напрямку. Весь експорт агросектору скерований на ці порти. Але вони не готові до відвантажень таких обсягів продукції. У березні вони відвантажили лише 400 тонн вантажів, у квітні 800 тонн, у травні мільйон 300 тисяч тонн. А у червні намагаємось збільшити до півтора мільйони тонн відвантажень товару. Для вирішення ситуації з портами можливий варіант побудови великих розвантажувальних комплексів. Але для цього потрібне відповідне фінансування, ресурси та час».

Схожі новини