Передплата 2024 «Добра кухня»

У Стамбулі домовлятимуться про розблокування українських портів

Наступного тижня у турецькому Стамбулі будуть домовлятися про розблокування українських портів, щоб була можливість вивозити зерно. Це буде чотирьохстороння зустріч, яку ініціювала Туреччина - за участі України, ООН, Туреччини та росії

У Стамбулі домовлятимуться про розблокування українських портів
У Стамбулі домовлятимуться про розблокування українських портів

Про це повідомив на брифінгу Надзвичайний та Повноважний Посол України в Турецькій Республіці Василь Боднар.

«Рішення щодо вивезення зерна із українських портів поки не ухвалили. А новини про транспортування збіжжя турецькими кораблями — маніпуляція рф, — сказав Василь Боднар. — Це стосується повідомлень про вихід турецького суховантажу із порту Маріуполя. Цей корабель, який був у порту Маріуполя, утримували окупанти після захоплення міста. Зараз судно звільнили і воно виходить у відкрите море. Це один із понад двадцяти кораблів, які перебували на початку війни в українських портах. Ми працюємо над тим, щоб розблокувати порти. І щоб всі кораблі, які перебувають в портах, повернулися до своїх власників».

Надзвичайний та Повноважний Посол України в Турецькій Республіці також повідомив, що турецька сторона надала Організації об’єднаних націй пропозиції до плану розблокування портів України, щоб відсунути російську сторону від спроб контролю над водами, і як наслідок — блокування комерційних суден.

«Туреччина залучена до спроб переконати росію ухвалити цей план за основу», — наголосив він.

Про збір коштів на народні «Байрактари»

Василь Боднар вважає, що українське суспільство правильно консолідоване щодо питання придбання турецьких «Байрактарів», аби знищити техніку рф.

Нагадаємо, у рамках благодійної ініціативи фонду Сергія Притули, за добу зібрано кошти на купівлю двох так званих народних «Байрактарів».

Ще перед початком повномасштабної війни, каже Посол, Україна підписала спеціальну угоду з компанією Baykar Makina про створення виробничих потужностей на території нашої держави.

«Зараз над цим працюємо, і хочемо щоби не тільки „Байрактари“ з Туреччини приїжджали і боронили Україну, але також внутрішнє виробництво в Україні. Щоб у нас було своє виробництво „Байрактарів“, які можуть дати належну відсіч агресору», — підсумував Василь Боднар.

Фото з сайту Укрінформ

Схожі новини