Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У річці знайшли кам’яний хрест

Із огорожі церкви Покрови в Бучачі

У річці знайшли кам’яний хрест
У річці знайшли кам’яний хрест

У Бучачі на Тернопільщині люди знайшли у річці старовинний кам’яний хрест. Побачили його поблизу Будинку культури з мосту через річку Стрипа ще у період Різдвяних свят. Але тоді святиню дістати не було змоги. Тепер же хрест з почестями вийняли з води й занесли до храму.

Краєзнавці почали шукати інфор­мацію про те, де могла раніше пе­ребувати святиня. І на одній зі світ­лин, зробленій після Другої світової війни, впізнали хрест на кам’яній ого­рожі церкви Покрови. Зараз там вхід і металевий хрест, розповів місцевий житель Віктор Гребеньовський. Піс­ля порівняння зрозуміли: це той самий хрест зі Стрипи.

Люди згадують, як у часи совєцького атеїзму комуняки боролися з церква­ми. Зокрема, у 50-ті роки минулого сто­ліття було зруйновано багато святинь. І цей хрест чиїсь руки зірвали з місця та жбурнули у Стрипу. Річка колись мала до трьох метрів завглибшки в тому міс­ці, згадують очевидці. І додають, що пізніше неподалік у воді опинився кому­няцький ідол сталін, бо люди не змогли стерпіти наруги його послідовників…

Хрест відкрився, коли Стрипа обмілі­ла. Його бережно дістали та почистили від водоростей.

— Це дуже знаково, що хрест відна­йшли саме у час героїчної оборони Укра­їни від тих, хто свого часу хрести нищив, — прокоментував подію місцевий свя­щенник Олег Гронський. — Це Божа сила не дала пропасти цьому хресту. Має бути на святому місці, а не у річці. Дякую Тобі, Боже, за добрий знак.

Фото з відкритих джерел

Схожі новини