Передплата 2024 «Добрий господар»

На острові Зміїному рашисти облаштовують гарнізон, що має стати сухопутним аналогом крейсера «Москва»

Таку інформацію оприлюднив речник голови Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук

На острові Зміїному рашисти облаштовують гарнізон, що має стати сухопутним аналогом крейсера «Москва»
На острові Зміїному рашисти облаштовують гарнізон, що має стати сухопутним аналогом крейсера «Москва»

За офіційними даними Одеської обласної військової адміністрації, на острові Зміїному російські війська облаштовують гарнізон, який має стати сухопутним аналогом крейсера «Москва». На території острова розміщують озброєння та радіолокаційні системи.

Про це повідомив на брифінгу у Львові (онлайн) речник голови Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

«Російський флот перегруповується і маневрує, кораблі вже не можуть підійти до берегів України на таку відстань, як на початку повномасштабного вторгнення, — каже пан Братчук. — Зараз російські війська облаштовують на Зміїному свій гарнізон. Це засоби протиповітряної оборони, реактивні системи залпового вогню, радіолокація, розвідка. Подібну роль для військ рф відігравали і так звані „вишки Бойка“. Одеська ОВА ще чекає офіційних повідомлень від військових щодо інформації про ураження бурових установок».

Про ситуацію у портах

Сергій Братчук зауважив, що ситуація з портами на Одещині досі складна. Збір нового врожаю стартував, проте немає змоги його вивозити в інші країни через море. Щоб почати вивозити зерно через порти Одещини, каже він, необхідно розмінувати Чорне море.

«Нині там дрейфують від 400 до 600 мін, які залишили війська рф. Періодично боєприпаси виносить до берегів, — наголошує речник. — Аби відновити поставки продовольства морем, необхідно залучити військово-політичний сценарій, який включатиме гарантії безпеки від міжнародних союзників. Мають бути чіткі міжнародні гарантії союзників, мають бути військові компоненти: наприклад, супровід судноплавства бойовими кораблями. Одещина — це перший регіон, який розпочав жнива цього року. Ми зацікавлені у тому, щоб це зерно йшло за адресою: до країн Північної Африки, Близького Сходу, Азії…».

Схожі новини