Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

США запропонували Саудівській Аравії два острови, щоб знизити ціни на нафту

  • 20.06.2022, 18:15
  • 981

Американські чиновники готують до угоди з Саудівською Аравією, наполегливо пропонуючи збільшити видобуток нафти, щоб замінити російські постачання й зменшити ціни

США запропонували Саудівській Аравії два острови, щоб знизити ціни на нафту
США запропонували Саудівській Аравії два острови, щоб знизити ціни на нафту

Про це повідомляє Bloomberg.

Адміністрація Байдена готова запропонувати угоду за участі Ізраїлю та Єгипту. Йдеться про передачу під суверенітет Саудівської Аравії двох островів у Червоному морі (Тиран та Санафір), які зараз перебувають під єгипетським контролем.

Угоду США із саудитами планують підписати під час візиту президента Джо Байдена до Саудівської Аравії. Крім неї, як розраховують дипломати, «повернути крани» погодяться Об'єднані Арабські Емірати — найближчий союзник Ер-Ріяда з ОПЕК. Проте близькосхідні монархії продовжують розглядати отриману від США пропозицію та вимагають гарантій безпеки в регіоні.

Нагадаємо, Саудівська Аравія та ОАЕ мають вільні потужності на 2,2 млн барелів на добу, але це лише 2% світового споживання.

Поки що Вашингтон покриває нафтовий дефіцит, розпродуючи сировину зі стратегічного резерву, розмір якої впав до мінімуму з 1987 року: від 650 млн барелів у 2020-му наразі залишилося 532 млн. Білий дім закликає виробників нафти і газу, зокрема ОПЕК, збільшити видобуток, щоб змінити ситуацію з високими цінами на пальне.

Схожі новини