Передплата 2024 ВЗ

"Парламент має перекрити вплив «русского міра» на українське книговидання і книгорозповсюдження"

  • 13.06.2022, 11:33
  • 570

У Раді зареєстрували відповідний законопроєкт

"Парламент має перекрити вплив «русского міра» на українське книговидання і книгорозповсюдження"
"Парламент має перекрити вплив «русского міра» на українське книговидання і книгорозповсюдження"

Народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Володимир В’ятрович закликав колег по парламенту підтримати законопроєкт № 7459 «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України».

«Сьогодні зареєстровано законопроєкт № 7459, поява якого є добрим прикладом співпраці депутатів, експертного середовища і виконавчої влади для захисту національних інтересів України. Його співавторами стали понад 50 депутатів з різних фракцій, у тому числі голова Верховної Ради і його заступники», — повідомив В’ятрович у Facebook.

«Мета цього документу — перекрити вплив „русского міра“ на українське книговидання і книгорозповсюдження, як ззовні, так і зсередини країни. Законопроєкт передбачає заборону імпорту книг з росії та білорусі, припинення продажу раніше ввезених російських книг, майже повну заборону друку і ввезення творів громадян російської федерації (ідеться саме про громадян рф, а не про „мертвих росіян“ на кшталт Пушкіна з Достоєвським)», — пояснює народний депутат.

Інша важлива норма законопроєкту передбачає, що книжки в Україні видаються українською мовою, мовами ЄС та корінних народів України. Іншими мовами (в тому числі російською) можуть видаватися оригінальні твори, але не переклади, йдеться у документі.

«Ця норма заблокує плани „русского міра“ захопити наш книжковий ринок зсередини. Світова література включно з популярними книжковими новинками промовлятиме до наших читачів українською мовою або мовами оригіналу», — наголошує Володимир В’ятрович.

«Сподіваюся, жодні лобісти російських інтересів не зможуть перешкодити парламенту швидко ухвалити цей закон, важливий не лише для виживання книжкової галузі, але й для національної безпеки держави. До речі, не менш важливо ухвалити нарешті в другому читанні законопроєкт 6287 про підтримку українських книгарень та видавництв. Сподіваюся, це станеться вже на найближчому пленарному засіданні», — резюмує В’ятрович.

Схожі новини