Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Усі зусилля зараз спрямовуємо на здобуття Україною членства в Європейському Союзі"

  • 10.06.2022, 17:05
  • 549

Порошенко під час брифінгу наголосив, що зараз всі зусилля мають бути спрямовані на отримання Україною статусу кандидата в члени ЄС на найближчому засіданні Європейської Ради

"Усі зусилля зараз спрямовуємо на здобуття Україною членства в Європейському Союзі"
"Усі зусилля зараз спрямовуємо на здобуття Україною членства в Європейському Союзі"

Порошенко вважає, що це стане одним із найвагоміших символічних кроків, які може зробити ЄС, щоб допомогти Україні у боротьбі з росією.

«23−24 червня відбудеться саміт Європейського Союзу, засідання Ради Європейського Союзу, де будуть прийматися рішення про надання Україні статусу кандидата в члени ЄС. І саме на це мають бути сконцентровані зараз зусилля української влади, президента, уряду, дипломатії. Я роблю максимум від мене залежного для того, щоб забезпечити реалізацію цих можливостей і очікую відповідної ефективності роботи й від усіх задіяних сторін», — наголосив Порошенко.

Він також зазначив, що під час Конгресу ЄНП у Роттердамі на кожній зустрічі із європейськими лідерами, у виступах та переговорах наполягав на важливості такого рішення для безпеки на континенті.

«У Конгресі взяли участь президенти і керівництво європейських інституцій, президенти, прем’єр-міністри, глави урядів і лідери опозиції більшості європейських країн. У мене відбулися зустрічі з більшістю керівників Європейського Союзу, дуже тепла і змістовна зустріч з Президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Ми знаємо, як багато зараз залежить від Європейської Комісії, і я бачу, що пані Урсула робить все можливе, є твердим прихильником майбутнього статусу країни-кандидата для України», — зазначив Порошенко.

«Наша команда „Європейської Солідарності“ взяла активну участь у формуванні резолюції Конгресу, яка в тому числі була присвячена Україні. Це було принципово: ЄНП і її учасниці з усієї Європи наполягають на наданні Україні статусу країни-кандидата. Офіційно. Це дуже важливо», — говорить Порошенко.

«Результатом цього є конкретні дії, які відбулися вже після Конгресу в Роттердамі. Саме представники ЄНП ініціювали розгляд на конференції президентів Європейського Парламенту рішення щодо підтримки надання Україні статусу країни — кандидата в члени ЄС. Це — домовленість», — зазначає Порошенко.

«Друга позиція — це де-факто тотальне голосування депутатів від ЄНП в Європарламенті постанови про надання нам відповідно статусу. Ми чекаємо ближчим часом візиту керівництва Єврокомісії, де також будуть обговорені конкретні деталі. Сьогодні рішення мають приймати дві інституції. Перша — це Єврокомісія і єврокомісари, які готують відповідні проєкти рішення. І друга, головна, це країни — члени на засіданні Європейської Ради. Дуже сподіваємося, що нам вдасться це зробити», — говорить п’ятий президент.

«Червень є дуже особливим місяцем, коли відкрите вікно можливостей для України. Це не буде довго, і тому нам зараз важливо об’єднати максимум зусиль для того, щоб Україна досягла поставлених цілей і реалізувала ці можливості», — резюмує Порошенко.

Фото з мережі

Схожі новини