Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На столичному вокзалі - рамки безпеки, як в аеропорту

З 9 червня пасажирам варто приходити на потяг значно швидше, аби вчасно пройти на вокзалі контроль через рамки та металошукачі

На столичному вокзалі - рамки безпеки, як в аеропорту
На столичному вокзалі - рамки безпеки, як в аеропорту

З четверга, 9 червня, на головному залізничному вокзалі Києва запрацювала система безпеки, як в аеропортах. При вході в фоє вокзалу встановлені рамки з металошукачами, також окремо перевіряють документи. Таку ретельну перевірку пасажирів запровадили для того, щоб не допустити всередину осіб із забороненими предметами — зброєю, вибуховими та займистими речовинами.

Усі сканери для роботи надав міжнародний аеропорт «Бориспіль». Як і на летовищі, процедура перевірки багажу займає кілька хвилин. У пікові години трохи довше.

В «Укрзалізниці» пояснили, що процедура перевірки більш спрощена, ніж в аеропорту. «Що перевіряємо? Багаж і кишені. Можна не знімати ремені, годинники, прикраси, взуття, — розповів для „ВЗ“ керівник з питань комунікації пасажирського напрямку „Укрзалізниці“ Олександр Шевченко. — „Червоний“ список спрощено, обмежень щодо літражу води немає. Але з вибухівкою, займистими предметами, ріжучими та зброєю — зась. Пасажирів перевіряють сертифіковані спеціалісти аеропорту „Бориспіль“ і пес Герда».

Через високий потік пасажирів уже в перший день нововведення біля входу до вокзалу почали вишиковуватися довгі черги. Чимало людей не встигали на потяг, бо не приїхали завчасно, як це передбачено у правилах аеропортів. Як розповіли «ВЗ» очевидці на вокзалі, в людей почалася паніка, ніхто не був готовим до перевірок, як в аеропорту. Дехто намагався прорватися до вокзалу через турнікети…

«Висадка з потяга на вокзалі — без перевірок, — каже пан Шевченко. — Перевірка — тільки на вхід до вокзалу. Тож посадку затримають на 10 хвилин і це максимум. Стюарди слідкують за чергою, в годину пік ручний контроль, спізнень не планується. Але прибувати за 5 хвилин до рейсу не треба, не ті часи. Що пасажири отримають з нововведень? Насамперед це безпечний вокзал. 9 червня (і це в тестовому режимі) у пасажирів знайшли 20 одиниць зброї… Зброї зараз забагато, треба наводити порядок».

«Із сьогоднішнього дня посилили контроль на вхід на центральному Київському вокзалі, — сказав на брифінгу голова правління „Укрзалізниці“ Олександр Камишін. — Це тільки черговий крок щодо посилення безпеки на наших вокзалах та в поїздах. Будемо і далі продовжувати робити все, щоб наші вокзали і поїзди залишались зоною безпеки. Посилений контроль націлений на виявлення вибухонебезпечних речовин, зброї та набоїв. Зробимо все, щоб середній час очікування в черзі складав до трьох хвилин. А в пікові години — не більше 10 хвилин».

В «Укрзалізниці» кажуть, що такі рамки безпеки з’являться і на інших вокзалах України.

«Наразі визначаємо список наступних залізничних вокзалів, експеримент почали саме з Києва, бо тут найбільший трафік. Львів потенційно теж підходить до такого нововведення, але там наразі якісна співпраця з місцевою поліцією і патрулем», — підсумував Олександр Шевченко.

Фото: Тетяни Довгань

Схожі новини