Передплата 2024 «Добрий господар»

«Гроші на безпілотник для України зібрали не литовські олігархи, а народ»: Андрюс Тапінас

Литовський телеведучий розповів чому допомагає ЗСУ і чи втомилися литовці жертвувати на мир

«Гроші на безпілотник для України зібрали не литовські олігархи, а народ»: Андрюс Тапінас
«Гроші на безпілотник для України зібрали не литовські олігархи, а народ»: Андрюс Тапінас

У Литві за три доби зібрали 6 мільйонів євро на купівлю безпілотника Bayraktar TB2 для України. Кампанію зі збору коштів ініціював відомий телеведучий Литви Андрюс Тапінас. Та Туреччина вирішила подарувати Литві безпілотник Bayraktar для передачі українським військовим, на який литовці всією країною зібрали гроші. Зібрані кошти витратять на боєприпаси для безпілотника та іншу військову допомогу Україні.

Про це телеведучий, громадський діяч, засновник Laisvės TV Андрюс Тапінас розповів на брифінгу у медіацентрі «Україна».

Безпілотник буде іменним та символізуватиме дружбу між Україною та Литвою. На ньому буде зображення прапорів двох держав, згодом йому придумають креативну назву. Найближчим часом техніку передадуть Україні, зараз її випробовують.

«Це нісенітниця, що всі втомились від підтримки України під час війни з рф, — каже журналіст. — Ми хотіли спростувати, що литовський народ втомився підтримувати Україну і зібрати гроші у рекордні терміни. Ідея виявилась надзвичайно популярною і пішла по соцмережах. Були дуже вражені солідарністю Литви: населення країни — 3 мільйони і за три доби вдалося зібрати 6 млн євро. Середній внесок від литовців — 50−60 євро. Були також чотири внески у понад 10 тис. євро. Найбільший — 30 тис. євро. Тобто гроші зібрали не литовські олігархи, а народ. Ми планували зібрати за три тижні, а вистачило — трьох днів. Я у захваті від того, як ми все організували».

Телеведучий дав правильний посил європейцям: «Якщо нам це вдалося, уявіть собі, що би міг зробити для миру в Україні народ Франції, Німеччини, Великої Британії, Канади… Ми довели, на прикладі крихітної Литви, що прості люди можуть озброїти Україну, поки політики сперечаються і не наважуються».

Телеведучий наголосив, що першим хоче побачити відео, як турецький безпілотник нищить «техніку смерті» рашистів.

Схожі новини