Передплата 2024 ВЗ

Орбан розповів, чому блокує ембарго на російську нафту

  • 30.05.2022, 20:35
  • 686

Угорщина, яка блокує ембарго на імпорт роснафти у шостому пакеті санкцій ЄС, вимагатиме гарантій безпеки альтернативного маршруту постачання російської нафти трубопроводами на випадок "надзвичайної події" з трубопроводом "Дружба", що пролягає через Україну

Орбан розповів, чому блокує ембарго на російську нафту
Орбан розповів, чому блокує ембарго на російську нафту

Про це прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив у Брюсселі перед початком спеціального саміту очільників країн ЄС, передає Інтерфакс-Україна.

«Пропозиції, які ми отримали — погані. Ми готові підтримати шостий пакет, якщо є рішення щодо безпеки енергетичного постачання для Угорщини. Цього нема. Рішення по трубі (вивести з-під дії санкцій постачання нафти трубопроводами, — ред.) хороше. Це хороший підхід, але нам потрібні гарантії, що у випадку надзвичайної події з трубою через Україну ми матимемо право отримати російську нафту з іншого джерела. Якщо це буде, тоді це добре», — заявив Орбан.

Усю відповідальність за ситуацію, що склалася, він поклав на Європейську комісію.

«Ми у дуже важкій ситуації через безвідповідальну поведінку Європейської комісії. Після Версаля (неформальний саміт ЄС, — ред.) ми домовилися, що не буде пропозицій з боку Комісії щодо енергетики, щодо яких з країнами-державами не було б ґрунтовних переговорів. І зараз прямо з неба ми отримали ідею ембарго та санкцій на нафту без того, щоб відповісти на питання щодо безпеки енергетичних постачань Угорщини. Уся ця ситуація, в якій ми опинилися, дуже важка, яку створила Європейська комісія та відповідальність за те, що сьогодні не буде домовленостей, має та буде на Комісії», — заявив Орбан.

Він також наголосив, що Угорщина блокуватиме санкції до вирішення своїх претензій.

«Енергетика — це серйозно, а чи не дитяча гра. Це означає, що спочатку нам потрібне рішення, а потім — санкції. До сьогодні підхід до перших п'яти пакетів санкцій був іншим: спочатку ми запроваджуємо санкції, а потім починаємо думати про наслідки та шукати рішення. Але тому, що це — енергетика, це ризиковано, це серйозно — тому ми маємо змінити підхід — спочатку рішення, потім санкції. Але досі рішення немає», — наголосив Орбан.

Раніше президент Європейської ради Шарль Мішель припустив, що ЄС зможе погодити шостий пакет санкцій, зокрема — нафтове ембарго, до засідання Європейської ради. Водночас президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що лідери Євросоюзу навряд чи домовляться про нафтове ембарго проти росії на саміті 30−31 травня.

Раніше прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан сам запропонував не обговорювати запропоноване Єврокомісією ембарго на імпорт нафти з росії на саміті лідерів країн ЄС, який має відбутися наступного тижня. Він наголосив, що Угорщина не відмовиться від блокування цього рішення.

Агентство Bloomberg повідомляло, що позиція Будапешта щодо цього стає жорсткішою попри спроби Єврокомісії знайти компроміс.

Зокрема, спочатку пропонували відкласти запровадження ембарго для Угорщини та Словаччини до кінця 2024 року, а для Чехії — до червня того ж року. Згодом Єврокомісія запропонувала взагалі вивести з-під дії санкцій імпорт нафти трубопроводами, що й вимагала Угорщина.

Фото із мережі

Схожі новини