Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Литовці за три дні зібрали 5 млн євро на Bayraktar для ЗСУ

  • 30.05.2022, 12:45
  • 593

Кошти зібрали тисячі литовців, серед яких - навіть політики

Литовці за три дні зібрали 5 млн євро на Bayraktar для ЗСУ
Литовці за три дні зібрали 5 млн євро на Bayraktar для ЗСУ

Про це пише 5 канал.

«Байрактар» — для української армії від Литви. Для боротьби проти агресора — росії. Кошти жертводавців збирали навіть у прямому етері. Його здійснював у фейсбуці ініціатор ідеї Андрюс Тапінас, литовський журналіст і ведучий телеканалу «Лайсвес» — у перекладі «Свобода». В ефірі були провідні політики, громадські діячі й українські військові із піснею-хітом Тараса Боровка про «Байрактар». Символічно, саме під час розмови з послом України лічильник оновив позначку — 5 мільйонів євро.

«Я дуже радий повідомити вам, що я бачив багато усмішок у студії, вподобайок та коментарів в етері. Бо ми досягли мети, ми зібрали 5 мільйонів євро. Ми це зробили. Ми готові надати Україні „Байрактар“. Велика вам подяка, пане посол!» — сказав в етері журналіст і телеведучий Андрюс Тапінас.

«Мої слова вдячності кожному. Це чудово. Нумо, доставимо „Байрактар“ на фронт якомога швидше», — закликав посол України в Литві Петро Бешта.

Він подякував усім, хто долучився до благодійної кампанії, й висловив надію, що дрон зможуть якнайшвидше купити й передати на фронт. На це є дозвіл Міністерств оборони Литви, Туреччини та компанії-виробника.

Автор ідеї планував зібрати необхідну суму за три тижні. Проте вже на другий день зібрав 3 мільйони євро. Литовці, які переказували гроші на «Байрактар», запевняють, що підтримуватимуть українців стільки, скільки потрібно. Адже розуміють, що путін готовий іти далі. Зокрема, і на балтійські держави. Тому мета усього цивілізованого світу — зупинити агресора якомога швидше в Україні. Тож кошти на «Байрактар» вважають внеском у якнайшвидшу перемогу.

«Перед війною я ніколи не думала, та й ніхто з нас не думав, що ми купуватимемо зброю. Але я переказую ці кошти організації, яка купує українцям бойові дрони. І робить це вже 2,5 місяці. І зараз це нормально. Це те, що треба зробити. Така пожертва була для мене символічна. І не лише тому, що ми можемо купити дрон, який коштує 5 мільйонів євро і пожертвувати його Україні. Також дуже символічно, що уряди багатьох держав досі обговорюють, що можна, а що не можна надсилати українцям. Тим часом громадянське суспільство Литви просто згуртувалося, збирає гроші та купує дрон. І це дуже потужне, важливе послання світові», — наголосила литовка, яка переказала кошти на купівлю «Байрактара» Аґне Белікайте.

«Литовці безмежно співчувають тому, що відбувається в Україні. Вони розуміють, що це війна за всіх нас. Литовці хочуть долучитися до цієї боротьби. Ось чому так багато людей переказують кошти на купівлю „Байрактара“ Україні», — пояснила речниця телеканалу, який розпочав акцію, Живіле Тишкевічюте.

До ініціативи приєдналися тисячі литовців і політики. Зокрема, експрезидентка Литви Даля Грибаускайте та чинний президент Гітанас Науседа, прем'єрка та міністр оборони країни.

Донатити могли й громадяни інших країн.

Фото із мережі

Схожі новини