Передплата 2024 «Добрий господар»

"Маємо «вигризти» ПДЧ в НАТО, бо це питання існування Української держави"

  • 29.05.2022, 20:44
  • 875

Порошенко в інтерв'ю журналісту Віталію Портникову на телеканалі «Еспресо», яке було записане у п’ятницю 27 травня, заявив, що Україна має отримати ПДЧ в НАТО на найближчому саміті у Мадриді

Порошенко переконаний — Україна посилить Альянс, а досвід протистояння російській агресії дозволить зробити НАТО більш ефективним.

«І не зупинять нас орбани. Ми маємо випрацювати механізм, який зробить НАТО ефективнішим. НАТО має навчитися на агресії росії проти України для того, щоб стати більш ефективним», — говорить Порошенко.

Він зазначив, що планував говорити про це під час Парламентської асамблеї НАТО у Вільнюсі: «На засіданні ПА НАТО, і на двосторонніх зустрічах з керівництвом країн-членів НАТО я буду наголошувати, що альтернативи НАТО не існує, і ніхто не має права нас зупинити».

«Саміт НАТО у Мадриді має бути історичним. З трьох причин. Причина перша — Фінляндія. Причина друга — Швеція. Причина третя — Україна. І якщо путін хотів — як він там стверджував, віддалити кордони НАТО від росії для того, щоб „полётное время ракеты до кремля“ не було менше 4 хвилин, — от я наголошую: НАТО має продемонструвати свою дорослість. Я не бачу жодного сумніву, що Швеція і Фінляндія будуть прийняті. Уже на сьогодні є перші ознаки, що Туреччина і ці дві країни знайшли компроміс при відповідному сприянні США й інших країн-членів НАТО», — констатує Порошенко.

«А от про Україну і її План дій щодо членства в НАТО навіть мови поки що немає. І це абсолютно неприйнятно. Ми маємо вигризти, бо мова йде про життя кожного українця й існування Української держави», — вважає Порошенко.

«Не треба применшувати важливість цього рішення для нас. Хоча історія не терпить умовних способів — якби в 2008 році в Бухаресті Україна отримала План дій щодо членства в НАТО, якби до 2013-го року ми б стали членами — не було б цієї війни. Не було б незаконної анексії Криму. Не було б десятків тисяч загиблих українців. І не було б ситуації, коли світ зараз постав не просто на порозі глобальної, жахливої економічної кризи. А напередодні продовольчої кризи і загрози голоду, як стверджує ООН, для 20% населення Землі», — резюмує Порошенко.

Схожі новини