Передплата 2024 «Добрий господар»

В Італії затримали "супер'яхту путіна" "Шехерезада"

  • 07.05.2022, 13:45
  • 836

У порту Марина-ді-Каррара італійська влада затримала супер'яхту "Шехерезада", яку місцеві мешканці називають "яхтою Путіна"

В Італії затримали "супер'яхту путіна" "Шехерезада"
В Італії затримали "супер'яхту путіна" "Шехерезада"

Це підтверджують також соратники Олексія Навального.

Арешт розкішного 140-метрового плавзасобу італійська влада пояснила «значними економічними та діловими відносинами» бенефіціарного власника корабля з «відомими представниками» уряду росії, яких внесли до списку санкцій ЄС через війну в Україні.

В офіційному повідомленні італійського Мінфіну не вказують, про кого саме з російського керівництва йдеться. На сайті міністерства наголошують, що рішення про арешт яхти ухвалив міністр економіки та фінансів Італії Даніеле Франко на пропозицію Комітету з фінансової безпеки. Також у пре-релізі італійського відомства йдеться, що яхту утримуватиме італійська влада до ухвалення Євросоюзом рішення про її арешт та внесення фактичного власника до списку санкцій.

Про факт затримання повідомляють «Нью-Йорк таймс» і агентство «Франс прес».

Більше деталей

«Шехерезада» зареєстрована на Кайманових островах та належить офшорній компанії Bielor Asset Limited, бенефіціар якої невідомий. Довжина судна 140 метрів, ширина — 24 метри.

На яхті є дві вертолітні палуби, в одній з яких — ангар, тренажерний зал і позолочена сантехніку. Яхта складається із шести палуб. На головній палубі є шість гостьових кают, велика їдальня та спа-центр з турецькою лазнею, сауною, кріотерапією та гідромасажною кімнатою.

На верхній палубі є два VIP-люкси, в одному з яких є рояль.

На палубі власника є номери з окремими ванними кімнатами, вбиральнями та кабінетами. На яхті немає відкритих басейнів. Відомо, що від них відмовилися з міркувань конфіденційності. Є критий басейн із висувною підлогою, який можна використовувати як танцювальний майданчик.

За оцінкою сайту «СуперЯхтФен», судно коштує 700 мільйонів доларів і входить у десятку найбільших яхт у світі.

21 березня 2022 року команда Олексія Навального опублікувала розслідування, де проаналізувала список екіпажу яхти та встановила, що багато його членів працюють або мають зв'язок із Федеральною службою охорони, яка займається охороною володимира путіна. Серед них виявили кілька співробітників президентської резиденції «Бочаров Струмок». Відтак, розслідувачі зробили висновок що реальним власником яхти є саме президент росії. Вони пояснили відсутність прямих доказів тим, що путін ніколи не реєструє майно на своє ім'я.

Італійський портал Ruetir на початку березня пов'язав корабель з російським підприємцем, екс-президентом «Роснафти» Едуардом Худайнатовим, який не потрапив під останні санкції, але перебуває в обмежувальних списках Вашингтона за звинуваченням у продажу нафти до Північної Кореї в 2017 році.

«Шехерезада» оточена незвичним ступенем секретності навіть для кораблів своєї категорії, наголошує «Нью-Йорк таймс». Підрядники та члени екіпажу зобов'язані підписувати угоди про нерозголошення, на яхті є спеціальна «кришка» для приховування заводської таблички, а після приходу судна до порту робітники встановили на причалі високу металеву загороду, щоб частково приховати яхту від сторонніх.

Як повідомляли ЗМІ раніше, капітан «Шехерезади» британець Гай Беннетт-Пірс заперечив інформацію, що на кораблі з'являвся володимир путін.

«Я ніколи не бачив його, — сказав капітан, — і ніколи не зустрічався з ним».

Він пояснив, що не може нічого повідомити про власника супер'яхти через нібито підписану угоду про нерозголошення. За його словами, справжнього власника яхти немає у жодних списках санкцій і, можливо, він є громадянином росії.

Читайте також: США можуть відмовитися від російського урану, — Reuters

Фото з мережі

Схожі новини